Μια εντυπωσιακή μεταβολή καταγράφεται στην Ανταρκτική, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tongji της Σαγκάης ανακάλυψαν πως η ήπειρος αντιστρέφει την επί μακρόν πορεία απώλειας πάγου και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ξανά παγετώνες σε επίπεδα-ρεκόρ. Παρότι από το 2002 έως το 2020 το στρώμα πάγου συρρικνωνόταν με ανησυχητικούς ρυθμούς, η τάση αυτή ανετράπη ξαφνικά το 2021.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, μεταξύ 2021 και 2023, η ιδιαίτερα αυξημένη χιονόπτωση συνέβαλε καθοριστικά στην επαναδημιουργία στρωμάτων νέου πάγου, γεγονός που συνέβαλε και στη μείωση του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών και του λιωσίματος παγετώνων, απειλώντας παράκτιες περιοχές. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η τριετής θετική αντιστροφή μείωσε την ετήσια άνοδο της στάθμης κατά σχεδόν 15%.

Πριν από αυτή την απρόσμενη αλλαγή, η Ανταρκτική έχανε περίπου 120 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως για σχεδόν είκοσι χρόνια. Την περίοδο 2021-2023, η περιοχή ανέκτησε περίπου 108 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κατ’ έτος, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο.