Δύο χρόνια αφότου ο πληθωρισμός ξεκίνησε την ταχεία άνοδό του, οι επενδυτές, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν διχασμένοι ως προς την πορεία που ακολουθεί. Ναι, ο συνολικός πληθωρισμός στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχει υποχωρήσει από τα υψηλά πολλών δεκαετιών, οι πληθωριστικές πιέσεις από τον κορωνοϊό εξασθενούν και η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αποκλιμακωθεί. Ωστόσο, οι αγορές εργασίας είναι ανελαστικές και οι πιέσεις στις τιμές, εξαιρουμένων της ασταθούς ενέργειας και των τροφίμων, παραμένουν αυξημένες. Το διακύβευμα είναι υψηλό για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους εμπόρους, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως ταλανισθεί από τον πληθωρισμό.
Με τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021 και μειωμένες κατά 85% από την αποκορύφωσή τους το 2022, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον διψήφιος. Το άνοιγμα της Κίνας έχει ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου. Αλλά, όντας το πετρέλαιο τύπου Brent στα 83 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να είναι μειωμένο κατά 40% από τα 139 δολάρια αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, βασικούς παράγοντες του αυξανόμενου πληθωρισμού, έχουν αμβλυνθεί απότομα. Ενας δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης (Fed N. Υόρκης) υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν «επιστρέψει στο φυσιολογικό», καθώς οι πιέσεις είναι οι χαμηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, με την επανεκκίνηση της Κίνας, που απέσυρε τους αυστηρούς περιορισμούς του ιού ως τελευταίο μοχλό βελτίωσης. Ο προϊστάμενος οικονομολόγος της Oxford Economics, Ανταμ Σλέιτερ, σημειώνει ότι αυτός ο δείκτης της Fed προηγείται του πληθωρισμού στις οικονομίες της Ομάδας των Επτά κατά περίπου 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός πληθωρισμός τους, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 2,5% μέχρι το τέλος του έτους και κάτω από 2% στις αρχές του 2024, όπως ο ίδιος εκτιμά.
Τέλος, αναφορικά με την αγορά εργασίας, ο δείκτης κόστους απασχόλησης, που παρακολουθεί η Fed, επιβραδύνεται και σημείωσε τη μικρότερη άνοδο του τελευταίου έτους το τέταρτο τρίμηνο. «Εάν πρόκειται για μια ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία, όπου η ζήτηση για εργαζομένους υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, θα περίμενε κανείς να δει αυτούς τους μισθούς και το κόστος απασχόλησης να αυξάνονται», δήλωσε, τέλος, ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι. Οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία μειώθηκαν περισσότερο από ποτέ σε σχεδόν εννέα χρόνια τον Ιανουάριο, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκαν μόλις 1,1% το 2022 έναντι μέσου πληθωρισμού 8,7%.