Μείωση της παιδικής παχυσαρκίας μεσοσταθμικά 7% σε παιδιά με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία παρατηρήθηκε σε σχολεία της Πάτρας μόλις σε ένα χρόνο που εφαρμόστηκε πιλοτικά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας Health4Eukids, που συντονίζεται από το Παν/μιο Πατρών και την 6η ΥΠΕ, και το οποίο εφαρμόζεται την τελευταία τριετία.
Όπως τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου ο καθηγητής Υγιεινής, του Τμήματος Ιατρικής, του Παν/μιου Πατρών, επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Απόστολος Βανταράκης, είναι άκρως σημαντικό να εξατομικεύονται οι δράσεις σε επίπεδο κοινότητας, με έμφαση τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση. «Το πρόγραμμα που αφορά μία κοινή δράση σε 14 χώρες προσεγγίζει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας με έναν ολοκληρωμένο, καινοτόμο και δημιουργικό σχεδιασμό που εξετάζει τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης ενός παιδιού, ξεκινώντας από τη βάση, την πρώτη ώρα της ζωής του. Τα στάδια του έργου είναι: η πρώιμη υποστήριξη του θηλασμού, η υποστήριξη των παιδιών σχολικής ηλικίας και η ενδυνάμωση των οικογενειών και των επαγγελματιών. Η επιτυχία που καταγράφηκε στην αύξηση των ποσοστών θηλασμού, στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ανάμεσα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, και στην ενδυνάμωση των οικογενειών μέσω ενημερωμένων επιλογών τρόπου ζωής, καθιστά δυνατή την υιοθέτηση παρόμοιων μεθόδων σε όλη την Ευρώπη. Με συνεχή υποστήριξη και επέκταση, αυτό το έργο με τις παρεμβάσεις που προτείνει θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία μειώνοντας τον αριθμό των παιδιών με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία».
Σημαντική αύξηση στο εξωτερικό παιχνίδι
Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Πάτρα, σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, βασίστηκε σε ένα επιτυχημένο γερμανικό εκπαιδευτικό παρεμβατικό μοντέλο και υλοποιήθηκε σε δύο δημοτικά σχολεία το 2024 και τέσσερα σχολεία το 2025, με στόχο την αύξηση του ενεργού τρόπου ζωής και την επιλογή υγιεινότερων διατροφικών επιλογών. «Η προσέγγιση περιλάμβανε τόσο εκπαιδευτικές ενότητες για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών όσο και διασκεδαστικές δραστηριότητες για τη συμμετοχή τους και τον ενεργό τρόπο ζωής τους. Το καθημερινό ενεργό εξωτερικό παιχνίδι αυξήθηκε από 76% σε 84,6% στο σχολείο Α και από 72% σε 87,4% στο σχολείο Β ένα χρόνο μετά την παρέμβαση και ακόμα περισσότερο το 2ο έτος της παρέμβασης. Επιπλέον, το ποσοστό των παιδιών με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία μειώθηκε από 25,7% συνολικά στην αρχή της παρέμβασης κατά 6%, μόλις σε ένα χρόνο».
Ενδυνάμωση των Οικογενειών
Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα στην παιδική – εφηβική παχυσαρκία

