Απάντηση Φιλοζωικών Οργανώσεων στην Κυβέρνηση για τη Γούνα στην Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    Ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία, με την υποστήριξη του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας, συνυπέγραψαν επιστολή και ζήτησαν την μόνιμη κατάργηση της γούνας στην Ευρώπη κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου (“Γεωργίας και Αλιείας “) στις 28-29 Ιουνίου 2021, η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη γουνοποιία με επιδοτήσεις και άλλες ενέργειες, με αποτέλεσμα να δίνονται κίνητρα για επενδύσεις στον κλάδο της γούνας.

    Για την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, μίλησε η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, αλλά και η κυρία Σπυράκη , οι οποίες προσπαθούν να εντάξουν τη γούνα στην ανακυκλούμενη οικονομία (recycling economy) αλλά και να εξασφαλίσουν αποζημίωση 3.000.000 ευρώ στον κλάδο καθώς έχει πληγεί από την Πανδημία.

    Αναφορικά με το μέλλον του κλάδου, η κ. Αντωνίου ανέφερε πως το «κλειδί» βρίσκεται στην Πράσινη Οικονομία που προωθεί σθεναρά η Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί ανήκει και η γούνα, ένα ανακυκλώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον προϊόν. Όσον αφορά τις συνεχείς επιθέσεις φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων η κ. Αντωνίου επεσήμανε πως πρέπει να μας πουν καθαρά: «αν τελικά θέλουν την προστασία του περιβάλλοντος ή όχι. Αν θέλουν το πλαστικό ή όχι. Διότι κατάργηση της φυσικής γούνας, σημαίνει πλαστική γούνα. Ας μας πουν λοιπόν αν προτιμούν αυτή».

    Σας απαντάμε λοιπόν K Αντωνίου.

    Η κατάργηση της γούνας δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να αντικαταστήσουμε την βιομηχανία φυσικής γούνας με αυτή της εναλλακτικής γούνας. Ακόμα και αν το κάναμε η εναλλακτική γούνα δεν είναι τόσο επιζήμια για το περιβάλλον όσο η φυσική και δεν εμπεριέχει βασανισμό ζώων και άδικη θανάτωση. Επιπλέον η γούνα δεν είναι Πράσινη και ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ Πράσινη Οικονομία.

    Ουδέποτε υποστηρίξαμε να αντικατασταθεί αντίθετα  ζητήσαμε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ξεκινήσουν και να επεξεργαστούν «μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών που αφορά το ζήτημα την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για κατάργηση του κλάδου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν».

    Οι πέντε πυλώνες του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης είναι η Πράσινη ενέργεια, η «έξυπνη» γεωργία, ο βιώσιμος τουρισμός, η βιοτεχνία και βιομηχανία και τέλος η ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση. Περιλαμβάνει ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτωρυχείων που αποδεσμεύονται, δράσεις για την ανάπτυξη της εναλλακτικής γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.Συνεπώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η βιομηχανία της γούνας στο σχέδιο αυτό έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις να απορροφηθούν σε νέες δραστηριότητες κάτι το οποίο είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε παλαιότερη δήλωσή του. Όπως τα λιγνιτικά πεδία και η ΔΕΗ πρέπει να ενταχθούν σε μεταβατική φάση και να αντικατασταθούν με εναλλακτικές – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έτσι και η γούνα μπορεί να ενταχθεί στο εν λόγω ταμείο  και να αντικατασταθεί με κάποια άλλη οικονομική δραστηριότητα.

    Η γενικότερη στάση Ευρωπαϊκών χωρών που είτε απαγόρευσαν είτε βρίσκονται σε πορεία απαγόρευσης της εκτροφής δημιουργεί φόβους για επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους εκτροφείς για νέες μονάδες στην Ελλάδα αλλά και την εισαγωγή άλλων ειδών γουνοφόρων ζώων. O Κος Τσούκας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας έχει ήδη αναφέρει ότι ένας Δανός εκτροφέας μαζί με Έλληνα επιχειρηματία κατέθεσαν αναπτυξιακό νόμο για καινούργια φάρμα και ότι υπάρχουν και δύο από τη Φινλανδία που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να νοικιάσουν φάρμες. Παραδέχεται βέβαια ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να έρθει κάποιος ξένος εκτροφέας γιατί ο αριθμός ζώων στα ελληνικά εκτροφεία είναι πολύ μικρότερος από ότι στις χώρες αυτές.

    Η βιομηχανία της γούνας δεν είναι βιώσιμη.Οι εξαγωγές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη πτώση εξαιτίας διαφόρων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή είναι το υψηλότερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ (2017), ενώ οι εργάτες που απασχολούνται στη γουνοποιία στην πλειοψηφία τους εργάζονται περιοδικά, αμείβονται ελάχιστα, και συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι.

    Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών σε δέκα χώρες που πρόσφατα ερωτήθηκε σε δημοσκόπηση, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με σταθερή παραγωγή γούνας, αντιτίθεται στην εκτροφή σε κλουβιά ζώων για τη γούνα τους. Ένας αριθμός χωρών έχει ήδη εφαρμόσει απαγορεύσεις και υπάρχει ευρεία υποστήριξη για απαγόρευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Αποδοκιμάζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης και ζητάμε, την απαγόρευση ανοίγματος νέων εκτροφείων, και των χρηματοδοτήσεων, με Υπουργική Απόφαση, κάτι που οι πολίτες επίσης επιθυμούν και ζητούν. Είναι η στιγμή που πρέπει χωρίς καθυστέρηση, και η Ελλάδα να ορίσει ημερομηνία για πέρασμα στην σταδιακή κατάργηση εκτροφείων και παραγωγής γούνας, και ζητάμε ακριβώς αυτό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τροχαία δυστυχήματα: Κάθε χρόνο έχουμε «12 Τέμπη» στους ελληνικούς δρόμους

    «Ο «πόλεμος της ασφάλτου» κατασπαράζει ζωές πολύ νέων, κατά...

    Στο τραπέζι, και νέο κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά

    Η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις ΗΠΑ το...

    Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Ηταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι

    Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ...
    Best Shop