Απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με ψευδείς βεβαιώσεις και πλαστογραφίες – 3 συλλήψεις

Ημερομηνία:

Συμμορία που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, μέσω ψευδών βεβαιώσεων και πλαστογραφιών, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό.

Για τον τερματισμό της παράνομης δράσης της, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, χθες Τετάρτη, σε διάφορες περιοχές του Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθησαν έρευνες σε οικίες, ιατρεία και εργαστήριο φυσικοθεραπείας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 μελών του κυκλώματος (39χρονος φυσικοθεραπευτής, ως το αρχηγικό μέλος, καθώς και 51χρονος και 49χρονος ορθοπεδικοί ιατροί).

Σε βάρος τους και σε βάρος ενός υπαλλήλου του ΕΟΠΥΥ σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – οργάνωση σε συμμορία, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση –  χρήση ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000€, απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου καθώς και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Πώς δρούσαν

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, τα μέλη της συμμορίας, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα και επιδίωκαν με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο τη διάπραξη απατών και  πλαστογραφιών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι εν λόγω ΑΜΚΑ προέρχονταν κυρίως από τον φυσικοθεραπευτή και το εργαστήριό του, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος προχωρούσε στις εικονικές εκτελέσεις των παραπεμπτικών υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης και παραλαβής αντί των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, το γεγονός της άγνοιας των ασφαλισμένων επιβεβαιώνεται από το ότι σε 1.641 γνωματεύσεις δηλώνονταν ως στοιχεία επικοινωνίας ανύπαρκτες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η ψευδής έκδοση και εκτέλεση 1.961 εικονικών παραπεμπτικών (19.610 συνεδρίες φυσικοθεραπείας) σε 1.683 Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων, με τη ζημία του Οργανισμού να ξεπερνά τα 264.475,50 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών εκπροσώπων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 8.990 ευρώ
  • ιδιόχειρες σημειώσεις
  • κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

PHILOXENIA

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 0-0: «Λευκή» ισοπαλία στην Τούμπα στην πρεμιέρα του Superbet Κυπέλλου Ελλάδας

Έπειτα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που διεξήχθη υπό δύσκολες...

Στον Ολυμπιακό ο Λέον Μπέιλι: Το μεγάλο deal με την Άστον Βίλα έως το 2030

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού,...

Επίσημη η επιστροφή του Ουναΐ στον Παναθηναϊκό: Υπέγραψε για τέσσερα χρόνια, στα 14 εκατ. η συμφωνία με την Τζιρόνα

Ο Αζεντίν Ουναΐ είναι και επίσημα ξανά παίκτης του Παναθηναϊκού, με τους...

Στα Προσφυγικά της Πάτρας ο υδράργυρος έδειξε 38.7 βαθμούς

Ξεπέρασε τους τους 35 °C  η θερμοκρασία την Τρίτη 02/09....