Eνώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία εις βάρος μια κατοίκου της Αθήνας, μιας κατοίκου της Πάτρας και μιας τράπεζας προσέφυγε μια κάτοικος της Ρόδου, θύμα μιας απίθανης σε σύλληψη κι εκτέλεση απάτης.
Ο σύζυγος της ενάγουσας διατηρεί φούρνο στην πόλη της Ρόδου. Την 16η Νοεμβρίου 2021 και περί ώρα 12.54, δέχτηκε τηλεφωνική κλήση στο κινητό του από τηλεφωνική σύνδεση κινητού και από μία γυναίκα που ανέφερε ότι ονομάζεται Αναστασία ή Αθανασία κι εμφανίστηκε ότι ενδιαφερόταν, όπως ανέφερε, για πεντάρτια για ένα μοναστήρι, αξίας 150 ευρώ.
Ο σύζυγός της, της ανέφερε ότι για να εκτελεστεί η παραγγελία έπρεπε να εμβάσει-προπληρώσει την παραγγελία και να στείλει τα χρήματα (150 ευρώ) δια μέσου της εταιρείας με την επωνυμία “viva wallet”, οπότε η, φερόμενη, αγοράστρια, απάντησε πως δεν διέθετε την δυνατότητα αυτήν, αλλά επέμενε να προπληρώσει άμεσα διότι βιαζόταν να παραλάβει τα ως άνω εμπορεύματα, οπότε ο σύζυγος της ενάγουσας, επειδή δεν ευρισκόταν εκείνη την ώρα στην επιχείρησή του, της έδωσε τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου, αφού εργάζεται στην εταιρεία, με σκοπό να της δώσει τον αριθμό λογαριασμού της, για να προπληρώσει την παραγγελία.
Άμεσα, την ίδια ως άνω ημέρα και ώρα, την κάλεσε στο κινητό της τηλέφωνο, αναφέροντας της πως ονομάζεται Αναστασία ή Αθανασία και ενδιαφερόταν για μεγάλη παραγγελία ψωμιού και της ζήτησε τον αριθμό λογαριασμού της, ώστε να προπληρώσει, αναφέροντας της πως το τηλέφωνο της το έδωσε ο σύζυγός της και για την ως άνω προηγηθείσα συνομιλία τους, καθώς και τον αριθμό της χρεωστικής της κάρτας.
Η ενάγουσα της έδωσε τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας της τράπεζας και άμεσα έλαβε ειδοποίηση από την τράπεζα στην εφαρμογή Vibe, με τον μοναδικό κωδικό, τον οποίο γνωστοποίησε στην καλούσα και εκείνη της είπε να αναμένει στη γραμμή έως ότου ολοκληρωθεί η πληρωμή της αγοράς (που υποτίθεται πως ελάμβανε χώρα), με προφανή σκοπό να μην αντιληφθεί ότι μεταφέρονταν χρήματα από τον λογαριασμό της, άνευ γνώσης και έγκρισής της και ήταν, εν τέλει, προϊόν εξαπάτησής της.
Όταν, της ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η πληρωμή προς τον λογαριασμό της και διακόπηκε η συνομιλία τους, προσπάθησε να εισέλθει στο internet Banking και δεν μπόρεσε καθώς ο κωδικός πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα, φαινόταν ανενεργός.
Κατάφερε να εισέλθει στην πορεία και διαπίστωσε ότι είχαν γίνει τρεις διαδοχικές μεταφορές χρηματικών ποσών αντλούμενα από τον ως άνω τραπεζικό της λογαριασμό συνολικού ποσού 6.030 ευρώ.
Επίσης, εν αγνοία της, φαινόταν ένα έμβασμα από τον λογαριασμό της σε άλλο λογαριασμό του οποίου είναι συνδικαιούχος με την θυγατέρα της.
Την ίδια ημέρα, άμεσα, περί ώρα 15.40 υπέβαλε μήνυση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου εις βάρος των δραστών της ως άνω εξαπάτησής της, με συνέπεια να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δύο πρώτων εναγομένων, για τα αδικήματα της Απάτης με Υπολογιστή και Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και αφού συντάχθηκε το από 22.11.2022 κατηγορητήριο, εισήχθη, η υπόθεση, να εκδικαστεί στις 26 Απριλίου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, οπότε και αναβλήθηκε η εκδίκαση για τις 23 Μαϊου 2025.
Από την ποινική δικογραφία προκύπτει, ότι η πρώτη εναγόμενη, την ίδια ημέρα, προέβη σε μεταφορά μέσω aline, του ποσού που μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της, ήτοι 3.010,00 ευρώ από το οποίο ανέλαβε ποσό 3.000 ευρώ από ΑΤΜ Καματερού και η δεύτερη εναγόμενη, προέβη σε μεταφορά μέσω aline, του ποσού που μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της, ήτοι 3.020 ευρώ, από τον οποίο προέβη σε δύο αναλήψεις, συνολικού ποσού 3000 ευρώ από το ΑΤΜ.
Προέκυψε επίσης, ότι η τηλεφωνική σύνδεση που κάλεσαν οι δύο πρώτες εναγόμενες, ήταν της εταιρείας vodafone και στο όνομα ενός άνδρα από το Μπαγκλαντές. Η ενάγουσα την 17η Νοεμβρίου 2021, υπέβαλε στην τρίτη εναγομένη τράπεζα και στο υποκατάστημα Ρόδου, αίτηση αμφισβήτησης των ως άνω συναλλαγών, οπότε το αρμόδιο τμήμα της απάντησε, ένα έτος μετά πως δεν υπέχει οιανδήποτε ευθύνη και αρνείται μέχρι σήμερα να της επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα ποσά.