ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΑΤΡΩΝ: Μέχρι και το 40% των τροχαίων ατυχημάτων… οφείλεται σε χρήση κινητού

Ημερομηνία:

«Το βλέπουμε κάθε μέρα. Και δεν προλαβαίνουμε να επιδίδουμε κλήσεις. Οδηγοί ακόμη και μέσα στην πόλη όπου υπάρχουν έλεγχοι έχουν το ένα χέρι στο τιμόνι, το άλλο στο κινητό και τα μάτια… μία στο κινητό και μία στο δρόμο»! Ακούγεται σοκαριστικό αλλά είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας Γιώργο Αγγελόπουλο ο οποίος ανήκει στην Τροχαία. Και ως εκ τούτου γνωρίζει την κατάσταση από πρώτο χέρι! Τα στοιχεία στην Δυτική Ελλάδα δείχνουν την θλιβερή πραγματικότητα: Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), οι αριθμοί των κλήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

PHILOXENIA

Μηνιαία Στατιστικά Παραβάσεων (Πρόσφατα Στοιχεία)

110 κλήσεις για χρήση κινητού βεβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2026.

240 κλήσεις για χρήση κινητού καταγράφηκαν κατά τον αντίστοιχο μήνα Ιούνιο του προηγούμενου έτους (2025). 322 κλήσεις τον Μάιο του 2025. Συνολικά μέσα σε 8 μήνες έχουν βεβαιωθεί 1.150 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου στην Δυτική Ελλάδα.

 

Το 30% έως 40% των τροχαίων ατυχημάτων στην Αχαϊα οφείλεται στην «απόσπαση προσοχής» του οδηγού, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου να αποτελεί τον κύριο παράγοντα. Το μεγάλο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη παράβαση είναι η τεράστια υποκαταγραφή. Επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τροχαία να αποδείξει νομικά ότι ένας οδηγός κρατούσε κινητό δευτερόλεπτα πριν από μια σύγκρουση (εκτός αν γίνει άρση απορρήτου), τα επίσημα δελτία καταγράφουν ως αιτία την «απόσπαση προσοχής» ή την «κίνηση στο αντίθετο ρεύμα». Η Πραγματικότητα των Αριθμών (Έρευνες Τηλεματικής) δείχνει ότι το η πρόκληση τροχαίου λόγω κινητού… είναι 7 έως 8 φορές συχνότερη! Πρόσφατη έρευνα με χρήση δεδομένων τηλεματικής έδειξε ότι το κινητό τηλέφωνο εμπλέκεται σε τουλάχιστον 7 με 8 φορές περισσότερα τροχαία από όσα καταγράφονται επίσημα στα χαρτιά της αστυνομίας. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες (όπως του Ινστιτούτου Ipsos), το 76% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι μιλάει στο κινητό κατά την οδήγηση, ενώ το 84% χρησιμοποιεί το smartphone για άλλες λειτουργίες (π.χ. μηνύματα, social media, βίντεο).

 

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες στους δρόμους, όμως τα επίσημα στοιχεία φαίνεται πως αποτυπώνουν ελάχιστα τη σκληρή πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση στις πιο επικίνδυνες, «αντικοινωνικές» παραβάσεις του ΚΟΚ, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απόσπασης προσοχής που οδηγούν σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Η Τροχαία Πατρών τονίζει ότι η χρήση κινητού αποσπά την προσοχή του οδηγού σε τρία επίπεδα: οπτικό (βλέμμα εκτός δρόμου), κινητικό (απομάκρυνση των χεριών από το τιμόνι) και γνωστικό (μείωση της συγκέντρωσης). Στις στοχευμένες δράσεις και τις ειδικές εξορμήσεις που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. η χρήση κινητού βρίσκεται πάντα στο μικροσκόπιο μαζί με την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση κράνους/ζώνης.

 

ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Απαγορεύεται η χρήση του κινητού με το χέρι (ενώ το όχημα κινείται), καθώς και η χρήση ενσύρματων ακουστικών (hands-free με καλώδιο), διότι τα καλώδια μπορούν να εμποδίσουν τις κινήσεις του οδηγού. Επιτρέπεται η συνομιλία μόνο μέσω ασύρματου ακουστικού (Bluetooth) ή εάν το τηλέφωνο είναι τοποθετημένο σε ειδική θήκη (ανοικτή ακρόαση) στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

 

ΟΙ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

 

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), οι ποινές για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση έχουν αυστηροποιηθεί δραματικά. Το νομικό πλαίσιο διαχωρίζει τις ποινές ανάλογα με την πρώτη παράβαση, την υποτροπή και την πρόκληση ατυχήματος. Αν ένας οδηγός εντοπιστεί να κρατάει ή να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο ή smartwatch για πρώτη φορά, έχει πρόστιμο: 350 ευρώ, επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης (διπλώματος) και των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδων) για 30 ημέρες. Αν ο ίδιος οδηγός υποπέσει στην ίδια ακριβώς παράβαση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ και η αφαίρεση του διπλώματος τα 4 χρόνια. Στην τρίτη φορά  το πρόστιμο αγγίζει τα 4.000 ευρώ και επιβάλλεται οκταετής αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Η Λούκα Κατσέλη στην Πάτρα

Την ανοιχτή  πολιτική εκδήλωση-συζήτηση με ομιλήτρια τη Λούκα Κατσέλη...

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γιώργου Μαζωνάκη: Δεκέμβριος 1993 στην Πάτρα

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Γιώργου Μαζωνάκη: Δεκέμβριος 1993,...

Καλάβρυτα: Επίδομα 100 ευρώ τον μήνα σε εκπαιδευτικούς – Ποιοι το δικαιούνται

Στη θέσπιση μηνιαίου χρηματικού επιδόματος 100 ευρώ για εκπαιδευτικούς...