Εκτοξεύθηκαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Πάτρα το πρώτο μισό του 2024, όπου οι καταγεγραμμένοι αριθμοί προϊδεάζουν για επικείμενη κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ.
Ο βασικός λόγος βέβαια για την εικόνα αυτή είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.
Δεν λείπουν όμως και οι μεταβιβάσεις ακριβών ακινήτων. Η πιο ακριβή φέτος αφορούσε σε διαμέρισμα 91 τ.μ. κατασκευής του 1994 στον 4ο όροφο πολυκατοικίας, σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.200 ευρώ ανά τ.μ. που πωλήθηκε έναντι 770.000 ευρώ. Δηλαδή το τίμημα ανήλθε στα 8.461 ευρώ ανά τ.μ.
Η τιμή θεωρείται εξαιρετικά υψηλή για τα δεδομένα της Πάτρας. Γι’ αυτό και η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους σε δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, καθώς έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας.
Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για δωρεές και γονικές παροχές (συγγενείς πρώτου βαθμού – γονείς σε παιδιά και αντιστρόφως και παππούδες σε εγγόνια) από τη μια πλευρά βοήθησε τις οικογένειες στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων χωρίς φόρο, από την άλλη έδωσε την ευκαιρία σε επιτήδειους να εκμεταλλευθούν τον νόμο βγάζοντας λεφτά από τα στρώματα ή «μαύρα», προσπαθώντας να τα νομιμοποιήσουν με τον τρόπο αυτό.
Στις παράνομες περιπτώσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ καταλόγισε φόρο 10%, καθώς οι περισσότερες προέρχονται από γονείς σε παιδιά χωρίς -όπως προαναφέρθηκε– να έχει τηρηθεί η νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητώς ότι οι μεταφορές χρημάτων πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (ή με τραπεζική επιταγή).