flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Δ. Κουφοντίνα – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του

Κραυγή αγωνίας για την σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί επιλογής του, ο Θεόδωρος Ζδούκος και η Κατερίνα Ντουζέπη. 

Ο πολυισοβίτης της 17Ν διανύει την 65η ημέρα καθολικής αποχής από σίτιση με τις πιθανότητες να αποτελέσει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας συνεχώς να αυξάνονται. Στην πιο αισιόδοξη εξέλιξη, εφόσον επιβιώσει, θα είναι μόνιμες οι βλάβες και ανεπάρκειες.

66 μέρες είχε αντέξει το φυλακισμένο μέλος του IRA, ο 27χρονος βορειοϊρλανδός Μπόμπι Σαντς, το 1981.

Οι γιατροί περιγράφουν με λεπτομέρειες το πλήθος των διαταραχών που έχει επιφέρει στην υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα η πολυήμερη απεργία πείνας, εκτιμώντας ότι πλέον, ακόμη κι αν την διακόψει, η επαναφορά σε μια φυσιολογική ζωή μοιάζει σχεδόν αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε να απορρίψει και τα δύο αιτήματα σχετικά με τη μεταγωγή του κρατούμενου πίσω στον Κορυδαλλό.

Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο και από το σκεπτικό της αρνητικής απόφασης, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στους συνηγόρους του να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση και επομένως πολιτική πρέπει να είναι και η λύση, με την κυβέρνηση ωστόσο να σφυρίζει αδιάφορα.

Η ανακοίνωση των γιατρών του Δημήτρη Κουφοντίνα
O  απεργός πείνας  Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει σήμερα την 65η ημέρα απεργίας πείνας.

Η κατάσταση  είναι οριακή όπως την περιγράφουν οι  γιατροί της ΜΕΘ.

Νοσηλεύεται για 25η μέρα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, με πλήρη αποχή από σίτιση από τις 8-1-2021, και έχοντας αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα, από τις 11-2, οπότε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί την τοποθέτηση ορού ενυδάτωσης. Την 22-2 διέκοψε αυτοβούλως τον ορό ενυδάτωσης, ο οποίος επανατοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες μετά την υπογκαιμικής αιτιολογίας οξεία νεφρική ανεπάρκεια που παρουσίασε, ως εκ της πλήρους αποχής από υγρά.

Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη εξ αιτίας πολλών και πολύπλοκων συσσωρευμένων διαταραχών οργανικών συστημάτων, με προφανή κίνδυνο μόνιμων βλαβών και ανεπαρκειών αλλά και συνεχή δυνητικό κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Οι διαταραχές του απεργού αναλυτικότερα περιγράφονται σήμερα, ως ακολούθως:

Μεγάλη απώλεια βάρους με μεγάλη μυϊκή αδυναμία και ατροφία μεγάλων μυϊκών ομάδων (σαρκοπενία) με αδυναμία στήριξης κορμού και ορθοστάτισης.
Διαταραχές αισθητικότητας, τενοντίων αντανακλαστικών, ζάλη, ίλιγγος. Πιθανές μόνιμες βλάβες σε κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.
Διαταραχές βλεννογόνων (ουλίτιδα, στοματίτιδα).
Διαταραχές αιμοποίησης – πανκυτταροπενία με κίνδυνο λοιμώξεων και αιμορραγιών.
Διαταραχές γαστρεντερικού με επεισόδια εμέτων (ενίοτε καφεοειδών) και κίνδυνο αυτόματων βακτηριαιμιών από βακτηριακή αλλόθεση.
Ελεγχόμενη (μετά ιατρική παρέμβαση) υπογκαιμική οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Μεταβολικές διαταραχές οφειλόμενες σε κέτωση, επί του παρόντος μερικώς αντιρροπούμενες.
Κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακής αρρυθμίας, πολλαπλής αιτιολογίας.
Διαταραχές λευκωμάτων (υποθρεψία).
Πολλαπλές  διαταραχές σε κυτταρικό επίπεδο εξαιτίας χρόνιας αποστέρησης θρεπτικών συστατικών και απαραίτητων για το μεταβολισμό ουσιών.
Ανοσοκαταστολή συνεπεία της παρατεταμένης αποχής από σίτιση (υποθρεψία, λευκοπενία) και δυνητικός κίνδυνος θανατηφόρων λοιμώξεων και δη νοσοκομειακών.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου δηλώνει σταθερά ότι θα σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία, όσον αφορά τη δηλωμένη βούληση του απεργού, όμως, επισημαίνει ότι, ακόμη και αν ο απεργός αποφασίσει να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του, η προσπάθεια επαναφοράς του, λόγω του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει αποτελεί μία  διαδικασία μακρά και επίπονη και εμπεριέχει κίνδυνο πληθώρας διαταραχών («σύνδρομο επανασίτισης»).

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπάρξει άμεση διακοπή της απεργίας πείνας, θα χρειαστεί ικανός χρόνος ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος για τη ζωή θα έχει αποφευχθεί, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να προβλεφθεί αν θα έχουν αποτραπεί μόνιμες οργανικές βλάβες.

Αθήνα 13/03/2021

Οι γιατροί επιλογής του απεργού πείνας:
Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ
Ντουζέπη Αικατερίνη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ