Μια «παγκόσμια περιπέτεια» με άρωμα Ελλάδας και θάλασσας θα είναι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τη διοργάνωση του 2024. Η Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου και θα παραδοθεί στους διοργανωτές στις 26.4. Στις 27.4 θα «αποπλεύσει» από τον Πειραιά και στις 26 Ιουλίου θα «φωτίσει» τη διοργάνωση του Παρισιού.
Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» επέλεξε την Ολυμπιακή Ημέρα για να αποκαλύψει τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας. Στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εκεί όπου στις 23 Ιουνίου 1894 ο Πιερ ντε Κουμπερτέν πραγματοποίησε την ομιλία του για την ίδρυση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για τη Λαμπαδηδρομία. Το Φως της Αρχαίας Ολυμπίας θα παραμείνει στην Ελλάδα εννέα ημέρες και ύστερα θα αρχίσει το ταξίδι του στον κόσμο, μεταφέροντας μηνύματα ενότητας και φιλίας των λαών.
«Στην Ελλάδα, η Φλόγα θα ταξιδέψει και σε μέρη που έχουν ιστορική σημασία για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, όπως το Ναυαρίνο, το Μεσολόγγι κ.λπ.», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος. Στον Πειραιά εκείνες τις ημέρες θα βρίσκεται το μεγαλοπρεπές τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ» και το πλήρωμά του στις 27.4 θα υποδεχθεί τη Φλόγα. Στις 8 Μαΐου θα φθάσει στη Μασσαλία και ο λόγος της επιλογής της Μασσαλίας ως σταθμού αποτελεί ακόμη έναν φόρο τιμής στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα, καθώς οι διοργανωτές επιθυμούν να θυμίσουν την… αρχέγονη σχέση της Μασσαλίας με τη χώρα μας.
Η Λαμπαδηδρομία στο γαλλικό έδαφος θα διαρκέσει 68 ημέρες. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 10.000 λαμπαδηδρόμοι και το Φως θα φωτίσει περισσότερες από 400 πόλεις. Στις 7 Ιουνίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί και πάλι στη θάλασσα. Θα ταξιδέψει με ένα τριμαράν στον Ατλαντικό προκειμένου να επισκεφθεί τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα αλλά και την Ταϊτή, όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες στο σερφ. Δε είναι η πρώτη φορά που η Φλόγα θα διασχίσει τον Ατλαντικό, καθώς αυτό είχε γίνει και στη διοργάνωση του Μεξικού, το 1968.