Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογραφηση από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, δηλώνουν οι γιατροί. Εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία.
Αντιδρούν στη διάταξη που παριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε περιοχές που οι Μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες. Δηλαδή προβλέπεται διακοπή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αποβολή από την ηλεκτρονική συνταγογραφηση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές. Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε.
Αντιλαμβανόμαστε είπε ο κ. Εξαδάκτυλος ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι’ αυτό ζήτησε συγνώμη και την κατανόηση των πολιτών.
Ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι στην Αθήνα ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης.
Ο Δημήτρης Βαρνάβας, ΓΓ του ΠΙΣ μείπε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και μίλησε για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας.
Το σύστημα υγείας χρειάζεται θεσμικα επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, πρόσθεσε.
«Σκληρό μέτρο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να διακόψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα μέτρα για τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
«Είναι ένα σκληρό μέτρο με την έννοια όπου υπάρχει κατά κάποιο τρόπο να παιδεύει τους ασθενείς, τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε «θα πρέπει να βρεθούν λύσεις μέσα από την πίεση που μπορεί να υπάρξει, να βρεθούν πραγματικές λύσεις που να δίνουν τη δυνατότητα της περίθαλψης σε κάθς πολίτη σε κάθε σημείο της χώρας. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για το καλοκαίρι αυτό και έχουν δοθεί κάποια κίνητρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα σε κανέναν πολίτη».
«Δεν πρέπει σε καμία περιπτωση να ταλαιπωρηθούν πολίτες όπου και αν βρίσκονται, θα πρέπει να έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΣΥ και να έχουν και γιατρούς» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Ζήτησε, δε, «να πέσουν οι τόνοι και να βρεθοούν ύλσεις» μετά την απόφαση του ΠΙΣ «η οποία λέει για ένα διήμερο, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να μην υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση».
«Να δούμε την ανταπόκριση των γιατρών, ήταν πάντα θετική οποτε υπήρξε πρόβλημα στη χώρα. Κανείς δεν γύρναγε την πλάτη για να αποκομήσει το καλύτερο ο πολίτης για την υγεία του» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.