Αποικίες μοβ μεδουσών στο Ιόνιο

    Ημερομηνία:

    Αποικίες μεδουσών έκαναν την εμφάνισή τους σε ακτές του Ιονίου πελάγους.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Φυτιάνο, έφτασαν στις θάλασσές μας από τις παράκτιες περιοχές της της Ισπανίας, της Γαλλίας και στη συνέχεια της Ιταλίας.

    Κατά τον ίδιο, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πόσον καιρό οι συγκεκριμένες αποικίες μεδουσών θα βρίσκονται στο Ιόνιο και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν στη συνέχεια. Όπως λέει ο κ. Φυτιάνος, συνήθως οι αποικίες μεδουσών παραμένουν σε μία θαλάσσια περιοχή λίγες εβδομάδες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρίσκονται στις ακτές του Ιονίου ολόκληρο το καλοκαίρι, αφού κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο.

    Χαρακτηριστικό είναι το προ διετίας γεγονός, όταν μεγάλες αποικίες μεδουσών επισκέφθηκαν τις θάλασσές μας σχεδόν από τις αρχές του καλοκαιριού και έμειναν σε αυτές σχεδόν μέχρι να ψυχράνει ο καιρός.

    Φλίγκος

    Το πιθανότερο σενάριο, κατά τον κ. Φυτιάνο, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αποικιών μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι, κάτι που θα συμβαίνει όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Μάλιστα, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αναφέρει στο ethnos.gr ότι η εμφάνιση μεγάλων αποικιών μεδουσών γενικότερα στη Μεσόγειο και κατά συνέπεια και στις ελληνικές θάλασσες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας του νερού.

    Ο κ. Φυτιάνος σημειώνει ακόμα ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι μωβ μέδουσες, αφού το τσίμπημά τους είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, με την έννοια ότι προκαλείται ερεθισμός και πρήξιμο.

    «Επίσης, το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικό σοκ. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του τσιμπήματος των μωβ μεδουσών απαιτείται καλή πλύση με θαλασσινό νερό και η χρήση αντισταμινικών φαρμάκων, ώστε να είμαστε περισσότερο ήσυχοι», αναφέρει o καθηγητής του ΑΠΘ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΗΠΑ: Ο δημοφιλέστερος TikToker στον κόσμο, Κάμπι Λάμε, συνελήφθη λόγω ληγμένης βίζας

    Ο δημοφιλέστερος σταρ του TikTok σε όλον τον κόσμο,...

    Η Γερμανία ετοιμάζεται για πόλεμο μέσα σε 4 χρόνια: Φοβάται ρωσική εισβολή και σχεδιάζει καταφύγια ανθεκτικά σε βομβαρδισμούς

    Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει τον αριθμό των ανθεκτικών σε βομβαρδισμούς καταφυγίων της,...

    Τραγωδία: Νεκρός 19χρονος στην άσφαλτο – Ανετράπη το ΙΧ του – ΦΩΤΟ

    Σοκ και θλίψη προκαλεί το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Καμία κατηγορία για την τραγωδία με τους δύο νεκρούς – ΦΩΤΟ

    Στην Πεντέλη (κάηκαν 105.000 στρέμματα) και το Ξυλόκαστρο (65.000 στρέμματα έγιναν στάχτη) σημειώθηκαν...