Πάση θυσία φαίνεται ότι ήθελε να μπει στην Βουλή ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα «Έλληνες». Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο έγκλειστος στις φυλακές χρυσαυγίτης είχε και δεύτερο κόμμα έτοιμο, το οποίο θα κατέβαινε στις εκλογές σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος δεν άναβε το «πράσινο φως» στο κόμμα «Σπαρτιάτες».
Στις 8 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο εξετάζονταν οι αιτήσεις του κόμματος «Έλληνες» με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη, του κόμματος «Σπαρτιάτες» και ενός μικρότερου κόμματος. Οι «Έλληνες» δεν κατάφεραν να πάρουν έγκριση από τον Άρειο Πάγο, ενώ στους «Σπαρτιάτες» δόθηκε η άδεια να κατέβουν στις εκλογές.
Tο δεύτερο κρυφό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, είναι ένας μικρός σχηματισμός με ασήμαντη πολιτική δράση, χωρίς γραφεία και ανύπαρκτα μέλη. Μόνο ο αρχηγός του είναι γνώριμο πρόσωπο στην ακροδεξιά κοινότητα της χώρας μας. Το κόμμα αυτό, που πήρε τελικά την έγκριση, θα ενεργοποιούνταν μόνο αν οι Σπαρτιάτες κόβονταν από τα…ραντάρ του Αρείου Πάγου. Οι Σπαρτιάτες όμως πήραν έγκριση. Έσι ο δεύτερος «δούρειος ίππος» δήλωσε ξαφνικό τυπογραφικό κόλλημα και δεν κατέβασε ψηφοδέλτια στις εκλογές του Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανατροπής, Πάρις Κιουρτζίδης, ο οποίος δήλωσε την στήριξή του στους Σπαρτιάτες, επιβεβαιώνει τη μεθόδευση του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής. «Ο Ηλίας Κασιδιάρης επέλεξε δυο πολιτικά κόμματα προκειμένου να ξεπεράσει το φασιστικό λέω εγώ εμπόδιο που έβαζε η ελληνική δικαιοσύνη να κατέβει στις εκλογές. Σχεδίασε δυο πολιτικούς σχεδιασμούς για ξεπεράσει το εμπόδιο του Αρείου Πάγου. Πέρασαν και τα δυο, αλλά επέλεξε το πιο συγκροτημένο κόμμα και είχε το καλύτερο όνομα να συμμετέχει στις εκλογές», είπε ο Πάρις Κιουρτζίδης.
Ο ρόλος των δικηγόρων
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η παραδοχή στον ΑΝΤ1 του εκπροσώπου των Σπαρτιατών, Χάρι Κατσιβαρδά, όχι μόνο ότι είναι ένας από τους 8 δικηγόρους του Ηλία Κασιδιάρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και εκείνος που τον επισκέφτηκε στις φυλακές στις 7 Απριλίου , μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της τότε κυβέρνησης περί νέα διάταξης για τον αποκλεισμό κομμάτων. Ακόμη και ο δεύτερος δικηγόρος, που κάθισε εξ αριστερών του προέδρου των Σπαρτιατών, το βράδυ των εκλογών, παραχωρώντας μάλιστα το γραφείο του στο κόμμα για να γίνουν δηλώσεις τους δημοσιογράφους, είναι και αυτός στη λίστα με τους 8 με τους οποίους συνομιλεί ο Κασιδιάρης από τις φυλακές.
Σπαρτιάτες: Θέμα χρόνου οι ενστάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο
Θέμα χρόνου θεωρείται η κατάθεση ενστάσεων στο Εκλογοδικείο για την είσοδο του κόμματος Σπαρτιάτες στην Βουλή. Ο νόμος ορίζει ότι μέσα 15 ημέρες από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις στο ανώτατο δικαστήριο για παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.
Οι ενστάσεις, που μπορούν να γίνουν και από πολίτες, θα έχουν ως βάση την δημόσια στήριξη του φυλακισμένου, Ηλία Κασιδιάρη στο κόμμα Σπαρτιάτες αλλά και το δημόσιο «ευχαριστώ» του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα στον χρυσαυγίτη βουλευτή.
O συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι το κριτήριο για το εάν υπάρχει πρόβλημα με την εκλογική διαδικασία είναι το εάν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Σπαρτιάτες» είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως δηλαδή είχε γίνει με την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Μαΐου.
«Η δήλωση του Κασιδιάρη για υποστήριξη των Σπαρτιατών έγινε μετά την ανακοίνωση των συνδυασμών που θα συμμετείχαν στις εκλογές. Άρα ο Άρειος Πάγος δεν διέθετε τα στοιχεία εκείνα που θα του επέτρεπαν να επέμβει. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου υπήρξαν επανειλημμένες δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ότι θα υποστηρίξει τους «Σπαρτιάτες»», είπε στο Mega ο Κώστας Παπαδάκης.
Και συνέχισε: «Το κόμμα αυτό διενήργησε μια προεκλογική εκστρατεία με τη φωτογραφία του Ηλία Κασιδιάρη σε αφίσες. Δεύτερον, την ημέρα των εκλογών ευχαρίστησαν όλοι την υποστήριξη του Κασιδιάρη και τέλος ο ίδιος ο Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή διέρρευσε φωτογραφία με τη λέξη «νενικήκανεν». Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχει την αντίστοιχη αρμοδιότητα».
Ο συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος ξεκαθάρισε τι θα γίνει σε περίπτωση προσφυγών εναντίον του κόμματος. «Αυτή είναι μία κρίση που την κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο για την ευχαριστήρια δήλωση, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν όποιες ενέργειες γίνουν από εδώ και πέρα. Τρίτον και πιο σημαντικό, πρέπει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η ακύρωση. Θα έχουμε είτε επανάληψη των εκλογών ή θα ξαναγίνουν στις 12 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εξελέγησαν. Είναι βέβαιο πως οι προσφυγές θα γίνουν αλλά πρέπει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.