Το «ξήλωµα» του κυκλώµατος αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι «όργωναν» την Ελλάδα και επιδίδονταν σε λαθρανασκαφές και σε πώληση αρχαίων αντικειµένων σε οίκους του εξωτερικού, από τους αστυνοµικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, έφερε στο φως πρόσωπα που είχαν… προϊστορία!
Αστυνοµικές πηγές υποστηρίζουν πως στη συγκεκριµένη υπόθεση «ενώθηκαν» οι παλιές «καραβάνες» της αρχαιοκαπηλίας, και αυτό διότι συνολικά 13 κατηγορούµενοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, 20 κατηγορούµενοι άνω των 65 ετών και 30 άνω των 60 ετών! Ανάµεσά τους, ένας 70χρονος που είχε απασχολήσει την Αστυνοµία για σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας πριν από σχεδόν 40 χρόνια!
Συγκεκριµένα, οι αρχαιοκάπηλοι που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα, από τα µέσα του περασµένου Μαρτίου «πάγωσαν» τη δράση τους, όταν οι αστυνοµικές Αρχές της περιοχής εξάρθρωσαν εγκληµατική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στις λαθρανασκαφές µε σκοπό την υπεξαίρεση και τη διάθεση αρχαίων αντικειµένων στις περιοχές της Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας. Καίτοι οι αστυνοµικοί της Ασφάλειας Πατρών είχαν εντοπίσει το στίγµα τους, η αναστολή της δράσης τους προσκάλεσε προσχώµατα στην έρευνα.
Όταν άρχισαν να δραστηριοποιούνται ξανά, από τα τέλη Απριλίου µέχρι και τις αρχές Ιουνίου, συνέπεσε η εξάρθρωση τριών εγκληµατικών οργανώσεων στην Πάτρα, τα µέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη συνολικά 70 κλοπών και διαρρήξεων. Οι παράλληλες έρευνες σε συνδυασµό µε τις ελλείψεις προσωπικού, όπως αναφέρουν αστυνοµικοί κύκλοι, προκάλεσαν προσχώµατα, όπως επίσης και το γεγονός ότι η επιχείρηση έπρεπε να προσδιοριστεί σε συνεργασία µε τις γερµανικές Αρχές, και αφότου έχουν γίνει όλες οι απαιτούµενες διαδικαστικές ενέργειες και οι έρευνες. Χρειάστηκε να εκδοθεί ευρωπαϊκή εντολή για έρευνα και εκτέλεσή της στο Μόναχο της Γερµανίας, η οποία προσδιορίστηκε για τις 23 Ιουνίου του 2026 και την ίδια µέρα στήθηκε ταυτόχρονα αστυνοµική επιχείρηση σε 20 πόλεις της χώρας, από το Μεσολόγγι έως την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο, έως το Μόναχο της Γερµανίας. Οι αξιωµατικοί της Υποδιεύθυνσης ∆ίωξης Εξιχνίασης Εγκληµάτων Πατρών, οι οποίοι έχουν και στο παρελθόν χειριστεί υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας διεθνικού χαρακτήρα, µε υποµονή και αντιµετωπίζοντας µε σωστό χειρισµό τις όποιες δυσκολίες προέκυπταν κατά τη διάρκεια των ερευνών σε προανακριτικό στάδιο, δρώντας συντονισµένα και εκτελώντας βήµα-βήµα τον σχεδιασµό της επιχείρησης, έφθασαν στο επιθυµητό αποτέλεσµα, να προχωρήσουν δηλαδή σε 39 συνολικά συλλήψεις και να οδηγήσουν τους κατηγορούµενους ενώπιον της ∆ικαιοσύνης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ορισµένοι από τους κατηγορούµενους, παρά τις διαδοχικές δικογραφίες που έχουν σε βάρος τους, εµφανίζονται να επαναλαµβάνουν το ίδιο modus operandi (τρόπο δράσης).
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον Οκτώβριο του 2023, όταν περιήλθε σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. καταγγελία που ανέφερε ότι άντρας διενεργεί ανασκαφές στην περιοχή της Αχαΐας µε τη χρήση ανιχνευτή µετάλλων και άλλων µηχανηµάτων για την ανεύρεση αρχαίων. Επίσης, στην καταγγελία αναφερόταν ότι έµπαινε σε αρχαιολογικούς χώρους για λαθρανασκαφές και έκλεβε αρχαία αντικείµενα. Η αναφορά κρίθηκε σηµαντική και έτσι διατάχθηκε, µε σχετικό βούλευµα, άρση του απορρήτου για το συγκεκριµένο κινητό τηλέφωνο, µε αποτέλεσµα να ταυτοποιηθεί ο κάτοχός του µε καταγωγή από τα Τζουµέρκα.
Από τις συνοµιλίες προέκυψε ότι χρησιµοποιούσε κωδικοποιηµένες ονοµασίες, ενώ ανέκυψαν υπόνοιες για έρευνα µε ανιχνευτές µετάλλων. Ωστόσο, δεν προέκυψε εν τέλει η συµµετοχή του στην εγκληµατική οργάνωση, παρά µόνο κάποιες γνωριµίες µε µέλη της. Η έρευνα όµως δεν σταµάτησε, αλλά η καταγραφή των συνοµιλιών του έγιναν αιτία να ανοίξει η «βεντάλια» των άρσεων απορρήτου και να ξεκινήσουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων.
Αρχικά ταυτοποιήθηκε ένας ηλικιωµένος αρχαιοκάπηλος από τα Τρίκαλα, ο οποίος είχε επαφές και συναντήσεις µε άτοµα από την Αιτωλοακαρνανία, και στη συνέχεια τα υπόλοιπα µέλη του κυκλώµατος.
ΓΝΩΜΗ