Ο απολογισμός των δράσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης τη διετία 2020 – 2021 και ο προγραμματισμός για το 2022 αποτέλεσε το αντικείμενο της γνωμοδοτικής της επιτροπής η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χριστίνα Κλωνιζάκη, η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου, ο ιστορικός τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου, ο εικαστικός Πέτρος Λαμπρινάκος, η ιστορικός τέχνης Geraldine Georget και η εικαστικός Άννα Καρατζά.
Εισαγωγικά η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού επεσήμανε πως 2 χρόνια πανδημίας με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση έγιναν σπουδαία πράγματα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Παράλληλα ενημέρωσε για την κινητοποίηση στην Αθήνα την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία αφού συνεχίζονται και οξύνονται τα προβλήματα και ο αγώνας είναι μονόδρομος.
Η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννα Παναγοπούλου παρουσίασε το δίχρονο απολογισμό. Σε επίπεδο δράσεων και απολογισμού, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κορονοϊού και των μέτρων που επιβλήθηκαν, η τελευταία διετία ήταν μία ξεχωριστή περίοδος για τη Δημοτική Πινακοθήκη από την οποία οργανώθηκαν – φιλοξενήθηκαν εννέα σημαντικές εκθέσεις ενώ εκδόθηκαν αντίστοιχα έντυπα και κατάλογοι.
Η αναδρομική έκθεση «Γρηγόρης Παπαθεοδώρου», η Έκθεση σχεδίων και χαρακτικών Ζιζή Μακρή «Η Ελλάδα της», η 1η Διαδικτυακή Εικαστική Έκθεση στην οποία συμμετείχαν 50 καλλιτέχνες, η Έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού εορτασμού των 76 χρόνων της απελευθέρωσης της Πάτρας από τα τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η Υπαίθρια Εικαστική Δράση «Τέχνη στην πόλη – τέχνη για την πόλη» με θέμα τα Χριστούγεννα, η παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρα 2021, ” ARTISTS WITHOUT BORDERS .PAPER NO LIMIT” Illusion / Illusion 10 +10 με την συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών, η Έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού για τον Εορτασμός των 77 χρόνων της απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η Έκθεση Εικαστικών 200+ 1821.2021 «Προς Επισκευήν Ολομελείας -μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα» για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης και η έκθεση «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821. Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», αποτέλεσαν αυτό το διάστημα σημείο αναφοράς για τα εικαστικά δρώμενα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
Ξεχωριστό αποτύπωμα άφησαν δράσεις όπως η ημερίδα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του ’21, οι ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό με ιδιαίτερο βάρος σε μαθητές σχολείων, η δημιουργία διαδικτυακού τόπου για την προβολή της πρώτης διαδικτυακής έκθεσης καθώς και η Ψηφιακή καταγραφή και αξιοποίηση της μόνιμης συλλογής έργων τέχνης-εκδοτικού αρχείου, η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών, τα διαδικτυακά εργαστήρια και η έκθεση εικονικής πραγματικότητας.
Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού καθώς συνεχώς γίνονται συνταξιοδοτήσεις και δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σε αυτές τις συνθήκες τόνισε, κάνουμε ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας
Σε ότι αφορά στον προγραμματισμό για το τρέχον έτος, από τη γνωμοδοτική επιτροπή κατατέθηκε πλήθος προτάσεων με δεδομένο και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, ένα γεγονός που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνισμό και τη διαμόρφωση της νέας Ελλάδας.
Η διαμόρφωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού θα αποφασίσει στη συνέχεια για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.