flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ flamis.gr – ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ: Ολα όσα γίνονται στις έρευνες

Μετράμε ήδη δύο  εικοσιτετράωρα  από την στιγμή που ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους. Πλωτά μέσα, ελικόπτερα, λιμενικοί, δύτες και στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, όλοι επί ποδός. Εχουν βάλει στοίχημα να βρουν κάτι που θα τους οδηγήσει στον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού. Το στοίχημα είναι δύσκολο, το βάθος στην υποθαλάσσια αυτή χαράδρα στα 1000 μέτρα. Ακόμη και το υποβρύχιο ρομπότ που εστάλη δεν δείχνει να τα καταφέρνει. Ισως μόνο ο Ναυτίλος, το ειδικό σκάφος που διαθέτει η χώρας με το σόναρ να καταφέρει κάτι με την χαμένη άτρακτο του σκάφους. Στο σημείο βρίσκονται ακόμη πλωτά μέσα. Μόνο χθες το σκάφος του Λιμενικού μετέφερε τρεις φορές μέχρι το λιμάνι του Κατακόλου, τμήματα από συντρίμμια του Phantom. Οι έρευνες δεν θα σταματήσουν. Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί.

Την ίδια ώρα στα Δολιανά της Αρκαδίας και στα Τριπόταμα Αχαϊας, στο σπίτι και την δουλειά του πατέρα του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα ο θρήνος κυριαρχεί: «Ήταν η κακιά στιγμή. Με βοηθάει να μιλάω, φεύγει το μυαλό μου. Χθες ήμουν όλη την ώρα έξω, έκοβα βόλτες μόνος μου. Σε άθλια κατάσταση είναι όλοι στην οικογένεια, η γυναίκα μου είναι σχεδόν σε κώμα. Εμένα η ψυχραιμία με μάρανε, η ψυχή μου το ξέρει» δηλώνει ο τραγικός πατέρας.

Ο κ. Κώστας Τουρούτσικας, ο ίδιος φαρμακοποιός στο επάγγελμα, αναφερόμενος στον γιο του που έχασε τη ζωή του, μας λέει για τα παιδικά του χρόνια του Μάριου και το ότι πάντα ήθελε να υπηρετήσει την πατρίδα με όποιο κόστος: «Είναι το μεσαίο μου το παιδί. Ούτε κατά διάνοια δεν ήθελε να γίνει φαρμακοποιός, αλλά πάντα ήθελε να γίνει πιλότος. Τον παίρναμε από μικρό να βάζει φάρμακα στα ράφια αλλά δεν του έκανε κλικ. Διάλεξε τον θάνατο».

Ολη τη νύχτα χθες οι έρευνες συνεχίζονταν με το C130 να φωτίζει την περιοχή με τις στρατιωτικές φωτοβολίδες και τα ελικόπτερα να πετούν.

Οσον αφορά στα αίτια, στόχος παραμένει η εύρεση των “κασετών” του σκάφους που θα ρίξουν άπλετο φως. Η συγκεκριμένη πτήση χαμηλής ναυτιλίας δεν είναι ρουτίνας, διότι «οι χαμηλές πτήσεις ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους. Δηλαδή το αεροπλάνο, πετάει πάνω από το έδαφος, να φανταστούμε στα 100 πόδια, στα τριάντα μέτρα σχεδόν ή και χαμηλότερα. Ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους ώστε να μην γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ. Το ίδιο ακολουθείται και στη θάλασσα. Η πτήση όμως αυτή πάνω από το έδαφος δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, την οποία την κάνουν σχεδόν συχνά όλοι οι χειριστές αυτών των αεροσκαφών! Ετσι εκτιμήθηκε πως η ταχύτητα που εκείνη την στιγμή είχε το αεροσκάφος ήταν στα 800 χλμ ανά ώρα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ

Η μαρτυρία του κυβερνήτη του δεύτερου αεροσκάφους που πετούσε μαζί με το πρώτο συγκλονιζει: “Εγινε έκρηξη και γύρισα το κεφάλι μου και είδα φωτιά στην θάλασσα”. Εγινε εκτίναξη των πιλότων; Η εκτίναξη σε τέτοια ύψη θεωρητικά στέλνει τα καθίσματα σε ύψος ασφαλές για να ανοίξουν τα αλεξίπτωτα, αλλά δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές περιστατικά, όπου η εγκατάλειψη δεν είναι επιτυχής! Το πιθανότερο είναι να έχει υπάρξει ένας συνδυασμός αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία της Ανδραβίδας.

ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ

Το πρωί της Τρίτης έγινε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κατακόλου. Από τον Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο και παρόντες τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, τον Λιμενάρχη Κατακόλου και άλλους εκπρόσωπους φορέων και αρχών της περιοχής. Τοπ τρισάγιο έγινε στη μνήμη του συγκυβερνήτη.

ypen