Ενδεικτικό της τάσης των εταιριών να αποσύρουν τα αποταμιευτικά προγράμματα με εγγυημένη απόδοση είναι το γεγονός ότι ήδη μεγάλη εταιρία της αγοράς δίνει περιθώριο έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το… σταθερό της πρόγραμμα, ενημερώνοντας, ταυτόχρονα, πως από αρχές Ιουλίου αυτό θα παύσει να διατίθεται στην αγορά.
Τέτοιου τύπου προγράμματα λειτουργούν ως εξής:
Στην έναρξη του προγράμματος ο ασφαλισμένος επιλέγει το ύψος του ασφαλίστρου που θα καταβάλλει κάθε χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει το εγγυημένο από σήμερα ποσό της μηνιαίας σύνταξής του για 10, 15, 20 ή 25 χρόνια ή το εγγυημένο εφάπαξ ποσό που επιθυμεί να λάβει στην ηλικία που ο ίδιος θα ορίσει. Παράλληλα και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του επιλέγει εάν το ασφάλιστρο που θα καταβάλλει θα είναι σταθερό ή αναπροσαρμοζόμενο κάθε χρόνο.
Στη λήξη του προγράμματος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών παροχών, ανάλογα με τις τότε ανάγκες του. Έτσι, μπορεί να επιλέξει να λάβει το εγγυημένο ποσό της μηνιαίας σύνταξής του για τη χρονική διάρκεια που εκείνος επιθυμεί ή το εγγυημένο εφάπαξ ποσό. Εναλλακτικά, το πρόγραμμα του δίνει την ευελιξία να επιλέξει στη λήξη και άλλη μορφή σύνταξης (ισόβια σύνταξη, ισόβια σύνταξη με εγγυημένη περίοδο καταβολής πέντε ή 10 έτη, ισόβια σύνταξη μεταβιβαζόμενη κατά 100% σε τρίτο πρόσωπο, κ.α.).
Την ίδια στιγμή, η ασφαλιστική αγορά προσφέρει προγράμματα με πιο χαμηλή εγγυημένη απόδοση, αλλά συμμετοχή σε υπεραποδόσεις εφόσον επιτευχθούν από τις εταιρίες πέραν ενός συγκεκριμένου τεχνικού επιτοκίου απόδοσης και προγράμματα με περιορισμένες έως μηδενικές εγγυήσεις, αλλά μία σαφή επιθετική επενδυτική πολιτική, με σκοπό το μέγιστο όφελος, αλλά και συμμετοχή σε ενδεχόμενο ρίσκο.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποταμιευτικά προγράμματα υπόσχονται την προστασία των αγαπημένων σας προσώπων, τόσο πριν την συνταξιοδότησή σας από το πρόγραμμα, όσο και κατά τη διάρκεια της παροχής, ενώ προσφέρουν και την δυνατότητα εξαγοράς μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Προσοχή: Η διαδικασία πρόωρης εξαγοράς σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών είναι κάπως πιο περίπλοκη στα επενδυτικά συμβόλαια. Κι αυτό γιατί, τα ασφάλιστρα επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια, άρα το ποσό που θα λάβει ο ασφαλισμένος δεν εξαρτάται από τα ασφάλιστρα που έδωσε, αλλά από την αξία των μεριδίων που έχει εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Λογαριασμό Επένδυσης Ασφαλισμένου (Λ.Ε.Α). Καλό θα ήταν, λοιπόν, να προηγηθεί σχετική επικοινωνία είτε με την εταιρία, είτε με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις.