Αποζημιώσεις καλλιεργειών: Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας υπέρ των αγροτών

    Ημερομηνία:

    Σοβαρές ζημιές καταγράφονται φέτος στους αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών της Αχαΐας, όπως και στις υπόλοιπες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προεξοφλούν σημαντική μείωση παραγωγής.

    Οι μήκυτες του περονόσπορου και της θειαφασθένειας, που προκλήθηκαν από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού, έχουν προσβάλει πολύ μεγάλο ποσοστό της φετινής παραγωγής, που δέχθηκε ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα από τον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την εικόνα που αποκόμισε ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) ανά περιοχή ευθύνης των μελών του, οι ζημιές σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες κυμαίνονται τουλάχιστον στο 50%.

    Από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, είναι η ζώνη της Νεμέας στην οποία οι ζημιές από τον περονόσπορο και τους τελευταίους καύσωνες, υπερβαίνει το 70% και κατά περίπτωση φθάνει το 100%.

    Ομοια, αλλά σχετικά ηπιότερη επιβάρυνση παρατηρείται στην Αχαΐα και την Ηλεία, περιοχές στις οποίες όμως οι ζημιές ξεπερνούν το 60%.

    Η σημαντικότερη επέλαση του περονόσπορου, παρατηρείται στα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα, στα οποία η παραγωγή έχει καταστραφεί από 80% έως 100%.

    Οι παραγωγοί οινοποιήσιμων σταφυλιών της Αχαΐας κάνουν λόγο για μεγάλες απώλειες στη φετινή παραγωγή και ανησυχούν μήπως κάποιες καιρικές διαταραχές του Αυγούστου επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα.

    Το μέγεθος της ζημιάς, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, φτάνει φέτος σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της παραγωγής των οινοποιήσιμων σταφυλιών, ενώ σε κάποιες περιοχές όπου υπήρξαν πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις την περασμένη άνοιξη, η μείωση παραγωγής μπορεί να είναι ακόμα και 80%.

    Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η συγκομιδή της σταφίδας και η παράδοσή της στο οινοποιείο της ΕΑΣ στην οδό Ανθείας στην Πάτρα και στους κατά τόπους ιδιώτες εμπόρους, ενώ ακολουθεί η μαυροδάφνη, το μοσχάτο και τέλος ο ροδίτης. Για τιμές, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα. Ολοι ωστόσο αναμένουν άνοδο, για να καλυφθεί η ζημιά και το αυξημένο κόστος παραγωγής από τα μυκητοκτόνα φάρμακα.

    Οι αγρότες της Πάτρας, έχουν ήδη κάνει δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ, για να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις. Ωστόσο, ο τωρινός κανονισμός του οργανισμού δεν καλύπτει ζημιές από τον περονόσπορο στο αμπέλι. Για τον λόγο αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου, όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα και να ζητηθεί να γίνει έγκαιρη τροποποίηση του κανονισμού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές, όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο βοηθός περιφερειάρχη Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

    «Η χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην αγροτική παραγωγή, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον πρωτογενή μας τομέα, στην αφετηρία εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους αγρότες-παραγωγούς μας, για το σύνολο των καλλιεργειών μας είναι άκρως ανησυχητικά διότι οι διαρκείς εναλλαγές θερμοκρασίας που παρατηρούνται ειδικά τη φετινή χρονιά, είχαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανθοφορία όσο και στην καρποφορία», τόνισε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

    Να σημειωθεί πως, από το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή για τη Δυτική Ελλάδα, προκύπτει ότι στον τομέα της γεωργίας υπάρχουν διάφορα σενάρια και επίπεδα τρωτότητας σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Στο ενδιάμεσο σενάριο, από το 2050 έως το 2080, όλες σχεδόν οι γεωργικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν μέτρια τρωτότητα, ενώ η κατάσταση αναμένεται ακόμα πιο δυσχερής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κυρίως στους Δήμους Αιγιάλειας, Πατρέων, Ακτίου–Βόνιτσας, Ναυπακτίας, Θέρμου, Αμφιλοχίας και Ζαχάρως, καθώς οι γεωργικές τους εκτάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή.

    Στο δυσμενές σενάριο, έως το 2080, όλες οι γεωργικές περιοχές έχουν σε γενικές γραμμές μέτρια τρωτότητα (ή και μεγάλη σε κάποιες περιπτώσεις), ενώ σε μακροπρόσθεσμο ορίζοντα, οι γεωργικές εκτάσεις της Περιφέρειας παρουσιάζουν πολύ μεγάλη τρωτότητα (ή μεγάλη σε κάποιες περιπτώσεις).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Rolex: Πώς το χρώμα του ρολογιού μπορεί να αυξήσει κατά 5.000 ευρώ την αξία του

    Κερδίζει ή χάνει αξία το ρολόι σας; Το χρώμα...

    ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 9ΧΡΟΝΟΥ – ΘΥΜΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Είχα πάρει το παιδί αγκαλιά – Καλύτερα να χτυπούσε εμένα

    Συγκλονίζουν οι γονείς του 9χρονου που τραυματίστηκε από βεγγαλικά...

    Πώς τα φύκια μπορούν να σώσουν τον πλανήτη… χωρίς μεταξωτές κορδέλες

    Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για «επανάσταση των φυκιών» καθώς μπορεί να...

    Η Ικαρία στα 5 μέρη με τους μακροβιότερους κατοίκους παγκοσμίως – Τι κοινό έχει με τα υπόλοιπα

    Μετά από 20 χρόνια συνεντεύξεων με εκατοντάχρονους και μετά από πολλές...