Μυστική επιχείρηση για τη μεταφορά 600 τόνων iPhone από την Ινδία στις ΗΠΑ διοργάνωσε η Apple, επιχειρώντας να προλάβει τους νέους υψηλούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ προς την Κίνα το συνολικό ποσοστό των οποίων ανέρχεται πλέον στο 145%.
Η Apple, σύμφωνα με το Reuters, κατάφερε να μεταφέρει 1,5 εκατομμύρια συσκευές, μέσω φορτηγών αεροσκαφών που ναύλωσε για τον συγκεκριμένο σκοπό, σύμφωνα με πρόσωπα που μετείχαν στον σχεδιασμό.
Η επιχείρηση καταδεικνύει τη στρατηγική της Apple για να παρακάμψει τους δασμούς και να ενισχύσει τα αποθέματά της σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως. Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή των iPhone στις ΗΠΑ θα εκτοξευθεί, καθώς η Apple παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από εισαγωγές από την Κίνα. Αντίθετα, στην Ινδία, οι δασμοί ανέρχονται στο 26% και έχουν ανασταλεί για 90 ημέρες.
Μυστικός σχεδιασμός και επιτάχυνση τελωνειακών διαδικασιών
«Η Apple ήθελε να προλάβει τους δασμούς», δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του σχεδιασμού. Η εταιρεία φέρεται να πίεσε τις αρχές του αεροδρομίου του Τσενάι να μειώσουν τον χρόνο τελωνειακού ελέγχου από 30 σε μόλις 6 ώρες. Με τον τρόπο αυτό διαμόρφωσε έναν «πράσινο διάδρομο» κατά τα πρότυπα που χρησιμοποιεί η Apple και στην Κίνα.

Το συνολικό βάρος συσκευασίας ενός iPhone 14 μαζί με το καλώδιο φόρτισης φτάνει τα 350 γραμμάρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, οι 600 τόνοι μεταφράζονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συσκευές.
Η Ινδία κερδίζει έδαφος στη γραμμή παραγωγής
Μετά και τις αλλαγές που φέρνει στο παγκόσμιο εμπόριο η δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η Apple ανακατευθύνει την παραγωγή της, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στην Ινδία. Η Foxconn και η Tata, που είναι δύο βασικοί συνεργάτες της, λειτουργούν συνολικά τρία εργοστάσια στη χώρα, με ακόμη δύο να βρίσκονται υπό κατασκευή.
Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Apple, το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Foxconn στην Ινδία ξεκίνησε να λειτουργεί ακόμη και τις Κυριακές, παραβιάζοντας τη συνηθισμένη πρακτική. Το ίδιο εργοστάσιο παρήγαγε 20 εκατομμύρια iPhone το 2024, περιλαμβανομένων των μοντέλων 15 και 16.
Η κυβέρνηση της Ινδίας υποστήριξε τον τεχνολογικό κολοσσό, με ανώτερο αξιωματούχο να αναφέρει ότι χρειάστηκαν οκτώ μήνες σχεδιασμού για τη δημιουργία του επιταχυνόμενου συστήματος εκτελωνισμού.
