Μπορεί να λέγεται «καθαρή», αλλά η Λίμνη Κλίαρ (Clear Lake) της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά διαυγής είναι, αφού έχει «βαφτεί» πράσινη, με αποτέλεσμα να είναι ορατή ακόμα και από το διάστημα.
Βρίσκεται βόρεια της κομητείας Νάπα του Σαν Φρανσίσκο κι είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη γλυκού νερού της πολιτείας με έκταση 176 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ηλικία που αγγίζει τα 500.000 χρόνια.
Στα νερά της «κατοικούν» σημαντικοί πληθυσμοί ψαριών, όπως λαβράκι, γαλαζολιόψαρο, κυπρίνοι και γατόψαρα, ενώ σε αφθονία είναι τα φυτικά και τα ζωικά είδη στις όχθες της ανάμεσα στα οποία πάπιες, πελεκάνοι, ερωδιοί, αετοί, ελάφια ακόμα και αρκούδες.
«Φωτεινοί πράσινοι στροβιλισμοί ήταν ορατοί στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της λίμνης όταν το OLI-2 (Operational Land Imager-2) στον δορυφόρο Landsat 9 κατέγραψε αυτήν τη χρωματιστή εικόνα στις 15 Μαΐου», ανέφερε κείμενο του Παρατηρητηρίου Γης της NASA.
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό το πράσινο χρώμα να δόθηκε από την ανάπτυξη κυανοβακτηρίων, γνωστά ως κυανοφύκη, καθώς και από άλλα είδη φυτοπλαγκτόν.
Μπορεί αυτό να μην αποτελεί σπάνιο φαινόμενο αφού στη λίμνη ευδοκιμούν τέτοιοι οργανισμοί – πιθανώς ακόμα και από την εποχή των παγετώνων – και παρατηρούνται κάθε χρόνο, εντούτοις φέτος η παρουσία τους παρατηρείται νωρίτερα και σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχουν ανιχνευθεί πάνω από 130 είδη φυκιών στη λίμνη, τρία εκ των οποίων μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, καθώς παράγουν τοξίνες όπως η μικροκυστίνη, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια ζωή. Η μικροκυστίνη συνδέεται με ερεθισμό στο δέρμα, ηπατική βλάβη και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια εάν καταποθεί.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Press Democrat, καλούν τους επισκέπτες να απομακρύνουν τα κατοικίδια από το νερό και να αποφεύγουν σημεία αποχρωματισμένα, ή αν αναδύουν οσμή.
Την ίδια στιγμή, το μεγάλο ποσοστό φυκιών δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στο οικοσύστημα, καθώς απορροφούν οξυγόνο «καθιστώντας τη ζωή για υδρόβιους οργανισμούς όπως τα ψάρια και τα ασπόνδυλα πολύ επικίνδυνη» όπως δήλωσε στο Newsweek ο ανώτερος επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, Ίαν Χέντι.
Την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει η NASA, στη λίμνη καταλήγουν «απορροές από κοντινά αγροκτήματα, αμπελώνες, ελαττωματικά σηπτικά συστήματα, ορυχεία χαλικιών και ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο υδραργύρου».
Η κατάσταση στη λίμνη Κλίαρ αναδεικνύει τις ευρύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από τα κυανοβακτήρια και την κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων μεταβάλλει τις βιολογικές διεργασίες των κυανοβακτηρίων εμπλουτίζοντάς τα με θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, όμως, εξαπλώνονται και τοξικά κυανοβακτήρια ακόμα και σε περιοχές που δεν υπήρχαν καταγραφές.
Καθώς, λοιπόν, η παγκόσμια θερμοκρασία σημειώνει ρεκόρ, μπορεί να αυξηθεί και η συχνότητα ανάπτυξής τους, γεγονός που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία της ποιότητας των υδάτων και της δημόσιας υγείας.