Ηταν με διαφορά μία από τις πιο συγκινητικές συναντήσεις που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη μέχρι τώρα θητεία της. Προχθές γνώρισε τη 12χρονη προσφυγοπούλα Αρεζού Καμπουλί που πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με τους γονείς της και τη μικρή της αδερφή. Το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μαθήτρια σε σχολείο της Λέσβου τα τελευταία χρόνια, η μικρή κατάφερε να αποσπάσει μια υποτροφία για να πάει στο Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης, αλλάζοντας κυριολεκτικά τη μοίρα της. Πλάσμα χαρισματικό, με δίψα για μάθηση και ταλέντο στις γλώσσες, ανθεκτικό στις κακουχίες της ζωής, έτοιμο να δώσει μάχες, αποτελεί, όπως είπε και η Πρόεδρος, ένα ζωντανό παράδειγμα.
Γλώσσα και παιδεία
«Μπορούν τα παιδιά αυτά να δουν ότι υπάρχει φως. H γλώσσα και η παιδεία είναι ο δρόμος για την ενσωμάτωση», έλεγε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στο τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί από διαφορετικό περιβάλλον αν ενταχθεί σωστά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μέσα από αυτό μπορεί να αποκτήσει όλα τα όπλα για να διακριθεί αργότερα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη της Αρεζού είχε και η οικογένειά της, και ιδιαίτερα η μητέρα της, που της εμφύσησε την αγάπη για τη γνώση. Η Μαριάμ είναι Ιρανή παντρεμένη με Αφγανό και στο Αφγανιστάν εργαζόταν στην εκπαίδευση, ενώ εδώ στην Ελλάδα είναι πολιτισμική διαμεσολαβήτρια και συνεργάζεται με ΜΚΟ ως διερμηνέας. Εστειλε μια επιστολή σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, ζητώντας πληροφορίες για τις δυνατότητες φοίτησης της κόρης της σε άλλες χώρες. Λίγο καιρό μετά, έλαβε απάντηση από την αμερικανική πρεσβεία με μία λίστα σχολείων, στα οποία θα μπορούσε να κάνει αίτηση.
Η Αρεζού από την πλευρά της αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Εξι ετών έφυγε από την πατρίδα της για την Τουρκία όπου έμαθε αρχικά τη γλώσσα από την τηλεόραση. Στην πατρίδα μας ήρθε στα 9 της και κατάφερε να μάθει και ελληνικά. Ηδη είχε αρχίσει αγγλικά και ξέρει φαρσί και νταρί. Οπως είπε στην ΠτΔ, στην αρχή υπήρχαν εμπόδια σε όλα· τα ξεπέρασε όμως πολύ γρήγορα έχοντας σημαντική βοήθεια από τους δασκάλους της. «Οταν μια πόρτα είναι κλειστή πρέπει να την ανοίξουμε μαζί, όπως το έκαναν οι γονείς μου, στη συνέχεια οι δάσκαλοί μου και μετά οι Ελληνες, ώστε η πόρτα άνοιξε και για μένα», συμπλήρωσε και δηλώνει έτοιμη να ταξιδέψει στη Βοστώνη και να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους και καινούργιους τόπους.