Το ρυζόγαλο και η κρέμα είναι επιδόρπια για κυριακάτικα απογεύματα. Όχι, γιατί υπάρχει περιορισμός στο πότε μπορούμε να τα απολαύσουμε, αλλά επειδή με την πρώτη κουταλιά επιστρέφουν μνήμες παιδικές: η γλύκα της γιαγιάς, το πατρικό σπίτι, παιχνίδια, στιγμές ευτυχισμένες, γεμάτες θαλπωρή· απογεύματα Κυριακής μετά το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι.
Το ρυζόγαλο και η κρέμα είναι εύκολα στην παρασκευή τους και ταιριάζουν σε όλες τις περιστάσεις. Μπορεί να αρωματιστούν με βανίλια, κάρδαμο, πορτοκάλι, ή να προστεθεί κακάο. Επίσης αντί για ζωϊκό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα ή κρέμα καρύδας ή και φυτικό γάλα (π.χ. από αμύγδαλο ή σόγια).
Το ρυζόγαλο και η κρέμα έχουν μακρά ιστορία και πολλές παραλλαγές, καθώς είναι αγαπημένα γλυκίσματα από εδώ μέχρι… την Ανατολή.
Αρωματικές κρέμες και αριστοκρατικά ρυζόγαλα
Ρυζόγαλο φουρνιστό σμυρναίικο: Ρυζόγαλο με νισεστέ και ρύζι, αρωματισμένο με μαστίχα. Όταν πήξει η κρέμα μπαίνει σε ατομικά πήλινα κεσεδάκια στο φούρνο μέχρι να καεί η κρούστα. Σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι φτιαγμένο από σαλέπι!
Μαλεμπί: η κρέμα του Μεχμέτ του Πορθητή. Μια αρωματική κρέμα με μαστίχα -πολύ δημοφιλής στα παλάτια-σερβιριζόταν και σαν κρέμα και σαν ελαφρύ γεύμα. Στην Κύπρο είναι γνωστό σαν μαχαλεπί σε μια ιδιαίτερη βερσιόν: κρέμα με ροδόσταμο που σερβίρουν με σιρόπι τριαντάφυλλου και παγωμένο νερό -ενίοτε και παγάκια- μέσα στο μπολ για να κρατήσουν την κρέμα σταθερή.
Ζερδές: Το αριστοκρατικό ρυζόγαλο του σουλτάνου. «Ζερδ» στα περσικά σημαίνει κίτρινο από το σαφράν που ευωδιάζει την κρέμα. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, προσθέτουν και ½ κουταλάκι κουρκουμά που δίνει πιο λαμπερό κίτρινο χρώμα. Σερβίρεται με σταφίδες και κουκουνάρια.
Κεσκιούλ: Κρέμα αμύγδαλου. Η κλασική συνταγή της κρέμας μόνο που προσθέτουν κοπανισμένα αμύγδαλα και λίγο άρωμα πικραμύγδαλου που δίνει την ομορφιά. Σερβίρεται με φιστίκια Αιγίνης.
Σιτλίν: Το ποντιακό ρυζόγαλο. Ξεφλουδισμένο στάρι που βράζει μέσα σε γάλα και ζάχαρη μέχρι να χυλώσει.
Οι 5 βασικές συνταγές που θα κρατήσετε στα «αγαπημένα» σας
Κλασικό ρυζόγαλο
Αγαπημένη συνταγή και μια εύκολη λύση για ένα σπιτικό γλυκάκι στα γρήγορα. Γαρνίρεται και σερβίρεται συνήθως με κανέλα, μπορεί όμως να συνοδευτεί και με ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρυζόγαλο σοκολάτα με κάστανα
Το κρεμώδες γλύκισμα σε μια σοκολατένια παραλλαγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Κρέμα καραμελέ
Κάποτε φιγούραρε πρώτη και καλύτερη στους καταλόγους των εστιατορίων, στη στήλη με τα γλυκά, μέχρι που κατέληξε να είναι ένα αδιάφορο, έτοιμο μείγμα από σκόνη και γάλα που έπηζε στο ψυγείο. Αν όμως βρείτε μία κρέμα καραμελέ φτιαγμένη όπως πρέπει, θα ξετρελαθείτε από τη γεύση της.
Kαζάν ντιμπί
Ένα επιδόρπιο, το οποίο έχει διατηρήσει την τούρκικη ονομασία του, που σημαίνει «ο πάτος του καζανιού». Πρόκειται για μια κρέμα με καμένη καραμελωμένη ζάχαρη στη μία πλευρά της, αρωματισμένη συνήθως με ροδόνερο και κανέλα. Το ψήσιμό της ολοκληρώνεται στο φούρνο – για να καραμελώσει η ζάχαρη – και είναι καλύτερα να καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Κρέμα καταλάνα
Και μια εναλλακτική, ισπανικής προέλευσης, αξεπέραστη σε γεύση και φινέτσα. Αποτελείται από κρέμα ζαχαροπλαστικής με βάση τον κρόκο του αυγού, που συνήθως καλύπτεται από μία στρώση καραμελωμένης ζάχαρης, η οποία δημιουργεί μια τραγανή κρούστα που έρχεται σε αντίθεση με την υφή της κρέμας.
