flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Τέσσερις επισημάνσεις για τη δημόσια Υγεία και την πανδημία στη Δυτική Ελλάδα

Με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου

Τέσσερις επισημάνσεις για την προγραμματισμένη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με τη Δημόσια Υγεία και την πανδημία στη Δυτική Ελλάδα, αναφέρει η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

 

1.       Ένα μήνα μετά (!) το σχετικό αίτημα που υποβάλλαμε ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, για την αναγκαιότητα συζήτησης και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 18/02, το θέμα έρχεται σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά από 1,5 μήνα σκληρού ταξικού lockdown στην Αχαΐα, γιγάντωσης του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, μετατροπής των νοσοκομείων όπως αυτό του ΠΓΝΠ σε «νοσοκομείο μίας νόσου» και ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής. Η περιφερειακή αρχή μαζί με τις παρατάξεις Κατσιφάρα και Σπηλιόπουλου και της φασιστικής ΧΑ, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ σε εκείνη την συνεδρίαση την αναγκαιότητα συζήτησης ενώ ήδη βρισκόμασταν σε βαθιά υγειονομική κρίση.

 

2.       Όπως έχουμε θέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, με επαναλαμβανόμενες προτάσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρούμε αυτονόητο ζήτημα αυτό της ζωντανής αναμετάδοσης της συνεδρίασης για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η διεξαγωγή των συνεδριάσεων υπό τη μορφή τηλεδιασκέψεων τον τελευταίο ένα χρόνο, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική απαξίωσης των αιρετών οργάνων έχει υποβαθμίσει τη συζήτηση και το ρόλο του περιφερειακού συμβουλίου, με ξεκάθαρη ευθύνη της περιφερειακής αρχής, που συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια για το ζήτημα.

 

3.       Η φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των εργαζομένων και των συνδικάτων τους με τον αγώνα τους δίνουν για την ικανοποίηση αιτημάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, ώστε να παρθούν μέτρα για την πανδημία, πρέπει να είναι παρούσα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Το περιφερειακό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να ακούσει τις αγωνίες και να στηρίξει τα αιτήματα του λαού της Δυτικής Ελλάδας και όχι να κάνει ακόμη μία «συζήτηση βιτρίνας».

 

4.       Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο για την ανάπτυξη ενός μαζικού και ανυποχώρητου κινήματος σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και το τοπικό κράτος, για την ικανοποίηση των αναγκαίων της κοινωνικών πλειοψηφίας σε Υγεία – Παιδεία – Εργασία – Ελευθερίες. Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να μεριμνήσει μέσα από την αυριανή συνεδρίαση για άμεσα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, των νοσοκομειακών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας, των Κέντρων Υγείας:

 

 

 

·         Να μεριμνήσει περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ για την άμεση και μόνιμη εφαρμογή επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στη Δυτική Ελλάδα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους εργασίας, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια.

 

·         Άμεσες μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, με υλικά και υποδομές. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

 

·         Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στη Πάτρα με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να στελεχωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

·         Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.

 

·         Να οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας με όλα τα ιατρεία. Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

 

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας.

 

·         Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

 

·         Να σταματήσει η αστυνομική διαχείριση της πανδημίας, με πρόστιμα, διώξεις, απαγόρευση κυκλοφορίας. Πύκνωση της συγκοινωνίας, άνοιγμα των σχολείων με 15 μαθητές στην τάξη, μέτρα αποσυμφόρησης και βελτίωση των συνθηκών γηροκομείων, φυλακών, προσφύγων. Στέγαση για άστεγους. Πρόνοια για όλους τους ευάλωτους.