Υψηλότερη σύνταξη που μπορεί να φτάσει ως και τα 754 ευρώ δίνουν οι επιπλέον εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, είτε είναι σε ένα ταμείο είτε έχουν παράλληλη ασφάλιση, είτε ανήκουν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κερδισμένοι από τις έξτρα εισφορές είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993. Εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα ταμεία τους, τότε για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς, κερδίζουν προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος.
Το μπόνους στις συντάξεις από αυξημένες εισφορές εφαρμόζεται σε όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά και ειδικότερα σε τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων που είναι οι εξής:
1.Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών που κατέβαλαν για το μεγαλύτερο διάστημα ή και για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης υψηλότερες από το 20% που ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς. Για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων η σύνταξη υπολογίζεται με εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη ως και 35% αντί 20% που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών οι έξτρα εισφορές σύνταξης είχαν φτάσει (Ταμείο Εθνικής τράπεζας) ως 37,5% και άρχισαν να μειώνονται σταδιακά μετά το 2012 για να φτάσουν στο 20% από το 2020 και μετά.
Ωφελημένοι όσον αφορά την έξτρα επικουρική σύνταξη είναι κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι, καθώς για τους νέους μετά το 1993 ισχύουν οι κανονικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) με 6%.
4.Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά. Στο μεν ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ), δίνουν πρόσθετο ασφάλιστρο 3,6% (συνολικά 23,6%), ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά στους Δήμους το πρόσθετο ασφάλιστρο είναι 4, 5% (συνολικά 24,5%), με ανάλογη προσαύξηση στην τελική σύνταξη.
Για τους ασφαλισμένους στα βαρέα ΙΚΑ υπάρχει όμως και μια κρυφή παγίδα που μπορεί να ακυρώσει την προσαύξηση σύνταξης, αν οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας των βαρέων που είναι χαμηλότερα κατά 5 χρόνια.
Με διάταξη νόμου το 2018 προβλέφθηκε ότι οι ασφαλισμένοι με καθεστώς βαρέων στο ΙΚΑ αν αξιοποιήσουν τις διατάξεις βαρέων για να βγουν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στα 62 αντί 67, δεν θα πάρουν προσαύξηση στη σύνταξη από τις επιπλέον εισφορές. Αν όμως συνταξιοδοτηθούν στα 67 τότε θα πάρουν την προσαύξηση των βαρέων.
Η ανατροπή αυτή ισχύει μόνον για τα βαρέα ΙΚΑ και όχι για τα βαρέα στους ΟΤΑ ή τα βαρέα για ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ,λπ)