Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιες αλλαγές έρχονται από το επόμενο έτος

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Τη σχετική εξαγγελία αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να διαμορφωθούν στο 35,16% από 36,16%. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.  «Πολιτική μας βούληση είναι -το είχαμε πει προεκλογικά – να προχωρήσουμε σε νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Πάμε 1% και βλέπουμε. Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2 με 3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί πρέπει να καταλήξουμε. Αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών » είχε πει.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,5 % από τον εργοδότη και 0,5 % από τον εργαζόμενο, ωστόσο είχε επισημάνει πως  «υπάρχουν σενάρια επί τούτου.  Είναι θέματα πώς θα κάνουμε τον λογαριασμό . Το 1% είναι λεφτά… δεν είναι αστείο ». Συνεπώς η μείωση αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί από τα μέσα του  2024.

    Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

    Υπενθυμίζεται δε πως οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής κατά 4,4 μονάδες.  Ωστόσο εκκρεμεί να γίνει μια επιπλέον μείωση των  0,6 ποσοστιαίων μονάδων  στις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μειωθούν συνολικά κατά 5 μονάδες από 2019 μέχρι και  το 2023, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της.  Το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το εξής :

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    • Από την 1η  Ιουνίου του 2022 μειώθηκε το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης σε 6% ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς από 6,5%.
    • Τον Ιανουάριο του 2021 μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες  οι ασφαλιστικές εισφορές. ( Δηλαδή 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη).
    • Τον Ιούνιο  του 2020 οι  ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.  (Δηλαδή 0,42 ποσοστιαίες μονάδες  για τον εργαζόμενο και 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη)

    Οι μισθοί

    Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

    • Ο  καθαρός μηνιαίος  μισθός ενός μισθωτού εργαζόμενου ύψους 1.000 ευρώ/ 14 .000 ευρώ σε ετήσια βάση κοστίζει σχεδόν 23.000 ευρώ σε ετήσια βάση στον εργοδότη. Εάν όμως ο τελευταίος δώσει καθαρή αύξηση στον εργαζόμενο ύψους 1.000 ευρώ σε ετήσια βάση, τότε αυτό θα κοστίσει περίπου 2.000 ευρώ στον εργοδότη.
    • Ο  καθαρός μηνιαίος  μισθός ενός μισθωτού εργαζόμενου ύψους 2.500 ευρώ/ 35.000 ευρώ σε ετήσια βάση κοστίζει σχεδόν 76.000 ευρώ στον εργοδότη. Εάν όμως ο εργοδότης δώσει καθαρή αύξηση 1.000 ευρώ στον εργαζόμενο του ,τότε αυτό θα του κοστίσει  3.000 ευρώ.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» αποφάσισε η Βουλή

    Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την αναστολή της...

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ: Σύντομο ανέκδοτο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Με αφορμή την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για Πρόεδρο...
    Best Shop