Την επόμενη δεκαετία, η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου αναμένεται να είναι το Βιετνάμ, που εδραιώνει την θέση του, ως παγκόσμιος κόμβος παραγωγής, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας New World Wealth και των συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners.
Ο πλούτος της συγκεκριμένης χώρας θα αυξηθεί κατά 125%, τα επόμενα 10 χρόνια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC, o Άντριου Άμολις, αναλυτής της New World Wealth. Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση πλούτου, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τον αριθμό των εκατομμυριούχων, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Το Βιετνάμ, που φιλοξενεί 19.400 εκατομμυριούχους, ελκύει δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας», εξηγεί ο Άμολις.
Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, θεωρείται ασφαλέστερη συγκριτικά, με άλλες περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό, πρώτον, με τη στρατηγική της θέση – μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Κίνα και βρίσκεται κοντά σε μεγάλους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους – καθώς και με το χαμηλό κόστος εργασίας, προσφέρει κίνητρα σε εταιρείες για τη δημιουργία παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.
Μόλις, πριν από 10 χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανερχόταν σε περίπου 2.190 δολάρια, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε στα 4.100 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας. «Το Βιετνάμ αναπτύσσεται γρήγορα και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού επωφελείται», δήλωσε ο Άντι Χο, επικεφαλής επενδύσεων της VinaCapital Group.
Μαγνήτης ξένων επενδύσεων;
Το Βιετνάμ επωφελείται, επίσης από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, με πολλές πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Βιετνάμ, που έχει συγκεντρώσει ισχυρές ξένες επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 32% από πέρυσι στα 36,6 δολάρια το 2023, δήλωσε ο Μπράιαν Λι, οικονομολόγος και αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Maybank.
Μελλοντικοί κίνδυνοι
Υπάρχουν, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του Βιετνάμ. Το εργατικό δυναμικό της χώρας θα χρειαστεί περισσότερη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Στο μεταξύ, μια παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε, να επηρεάσει, εξίσου, την καταναλωτική ζήτηση στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός, που με τη σειρά του, θα επιφέρει επιπτώσεις, στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών του Βιετνάμ, εξηγεί ο Χο. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει, πως η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον: «Θα έπρεπε να συμβούν πολλά για να εκτροχιαστεί η χώρα από την τρέχουσα αναπτυξιακή της πορεία», καταλήγει.