Μέτρα για να ενισχυθούν οι περιοχές που είναι αντιμέτωπες με τη λειψυδρία σχεδιάζει η κυβέρνηση, με το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό στα νησιά.
Αρκούν όμως αυτά τα μέτρα ή χρειάζονται επιπλέον; Ο Αβράαμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξηγεί την κατάσταση.
Αρχικά, ο κ. Ζεληνίδης σχολιάζει πως «καλά είναι να δοθούν αυτά τα 150.000 ευρώ σε κάθε δήμο αλλά το 90% των δήμων δεν έχουν υποδομές για να τις βελτιώσουν. Χρειάζεται εξαρχής να γίνουν οι έρευνες, οι μελέτες. Τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα.
Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όλη η χώρα αυτή τη στιγμή διψάει. Το γνωρίζαμε πως έρχεται κλιματική αλλαγή αλλά καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα, να κάνει μελέτες για να είναι προετοιμασμένοι. Πόσα χρόνια λέμε πως μειώνεται η χιονόπτωση. Άρα, λοιπόν, η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους μειώνεται δραματικά και πρέπει να προστατέψουμε τον υδροφόρο.
«Εδώ και 15 χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις να γίνουν μικρά φράγματα εμπλουτισμού υδροφόρων. Ένα νησί που έχει ανάγκες 10-20.000 κατοίκους ξαφνικά το καλοκαίρι θέλει για 100-150.000 τουρίστες, οι ποσότητες δεν επαρκούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν
Ερωτώμενος για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Ζεληλίδης αναφέρει: