Για τους καλοφαγάδες σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ευχάριστα από το να βγουν για φαγητό, να δοκιμάσουν τη δουλειά ενός διακεκριμένου σεφ, μια ασυνήθιστη κουζίνα, ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο ή ένα παλιό αγαπημένο.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από υπέροχα εστιατόρια, είτε πρόκειται για τοπικές εγκαταστάσεις είτε για καινοτόμες νέες αφίξεις. Οι επιλογές του Food & Wine για τα δεύτερα ετήσια Global Tastemakers Awards μόλις ανακοινώθηκαν και είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Αυτά τα 20 υπέροχα εστιατόρια περιλαμβάνουν όχι μόνο κουζίνες με αστέρια Michelin, αλλά και οικογενειακές επιχειρήσεις. Πολλοί νέοι σεφ αναγνωρίστηκαν φέτος, όπως και τοποθεσίες που δίνουν έμφαση στο φαγητό από το αγρόκτημα στο τραπέζι και δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα.
Από ένα συναρπαστικό μείγμα ελληνικών προϊόντων με σκανδιναβική καινοτομία στο Soil στην Αθήνα μέχρι την οικειότητα του να βλέπεις τους σεφ να φτιάχνουν τις τορτίγιες και τα τάμαλε τους από την αρχή στο La Cocina de Humo (Οαχάκα), αυτή η λίστα είναι διαφορετική.
Το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο
Ποιο όμως εστιατόριο έχει ονομαστεί το καλύτερο στον κόσμο; Το στέμμα για το 2024 πήρε το Mérito, ένα περουβιανό-βενεζουελιάνικο fusion εστιατόριο με έδρα τη γειτονιά Barranco της Λίμα.
Στη λίστα συμπεριλήφθηκε επίσης μια ειδική επιλογή «+1», που ψηφίστηκε από το πάνελ της Food & Wine. Aυτό είναι το Dill στο Ρέικιαβικ (το πρώτο εστιατόριο στη χώρα που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin).
Ένα ελληνικό στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου
Το Soil έχει δύο αστέρια Michelin: ένα κόκκινο αστέρι και ένα πράσινο αστέρι για τη βιωσιμότητα. Για τον σεφ Τάσο Μαντής, που δούλεψε σε ναούς fine dining όπως το Geranium στην Κοπεγχάγη, όλα ξεκινούν από τον ιδιωτικό του κήπο στο κοντινό χωριό Αλεποχώρι. Τα μενού γευσιγνωσίας από τη φάρμα στο τραπέζι συνδυάζουν ελληνικά υλικά και γεύσεις με μια σκανδιναβική ευαισθησία.
Τα 20 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2024:
Mérito (Λίμα, Περού)
Petermen (Σίδνεϊ, Αυστραλία)
SodaBottleOpenerWala (Βομβάη, Ινδία)
Cucina Villana (Ruvo di Puglia, Ιταλία)
Soil (Αθήνα, Ελλάδα)
Celele (Καρταγένη, Κολομβία)
La Cocina de Humo (Οαχάκα, Μεξικό)
Indigo (Αρεκίπα, Περού)
Cultiva (Ναϊρόμπι, Κένυα)
Emazulwini Restaurant (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική)
L’Evo (Toyama, Ιαπωνία)
Teté Cocina de Barrio (Γκουανταλαχάρα, Μεξικό)
Wana Yook (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
Beba (Μόντρεαλ, Καναδάς)
Dos Pebrots (Μπαρτσελόνα, Ισπανία)
Sait (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)
Pizzeria I Masanielli (Καζέρτα, Ιταλία)
Kotaro Shibuya (Τόκιο, Ιαπωνία)
BiBi (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
Note (Δουβλίνο, Ιρλανδία)