Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας πληροφοριών καταναλωτών Vypr, ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί καθαρίζουν τακτικά τα σπίτια τους, το 22% δήλωσε ότι δεν έχει καθαρίσει την κουζίνα του για ένα μήνα ή περισσότερο, ενώ το 17% δήλωσε το ίδιο χρονικό διάστημα για την τουαλέτα του. Αλλά από πού να ξεκινήσετε όταν κάνετε γενική καθαριότητα;
«Μοιράστε την εργασία καθαρισμού ανά δωμάτιο, αντιμετωπίστε το καθένα μεθοδικά και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», συμβουλεύει η Laura Harnett, ιδρύτρια της Seep eco cleaning tools. «Στη συνέχεια, επιβραβεύστε τον εαυτό σας, κάντε ένα διάλειμμα και αναλάβετε μια άλλη δουλειά άλλη φορά».
«Δεν χρειάζεται να γίνεται όλα μονομιάς, αλλά οι τουαλέτες και οι κουζίνες πρέπει σίγουρα να καθαρίζονται κάθε εβδομάδα για να διατηρούνται υγιεινές προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων σε εμφανή σημεία αλλά και σε πιο ασυνήθιστα».
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα που χρειάζονται καθαρισμό περισσότερο από όσο νομίζετε:
Λαβές βρύσης
Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης
Θήκη για οδοντόβουρτσες
Μηχανή του καφέ
Πληκτρολόγιο
Σφουγγάρια κουζίνας
Λαβές βρύσης
Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μας έγινε δεύτερη φύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως οι λαβές στις βρύσες αποτελούν ένα κρίσιμο σημείο συσσώρευσης μικροβίων. Τις ανοίγουμε με βρώμικα δάχτυλα, τις κλείνουμε με καθαρά και ξαναμαζεύουμε μικρόβια. «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά για να σταματήσετε τη διασπορά των μικροβίων», λέει η Harnett.
«Το λευκό ξύδι είναι ένα εκπληκτικό προϊόν που είναι φθηνό, αντιβακτηριδιακό και τέλειο για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών, όπως και για τις βρύσες. Απλά σκουπίστε με ένα μαλακό πανί και το λευκό ξύδι θα εξαλείψει όλα τα μικρόβια. Ολοκληρώστε τρίβοντας μισό λεμόνι πάνω στις βρύσες, το οποίο θα χαρίζει μια φανταστική λάμψη στο χρώμιο».
Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης
«Ακόμα και αν είστε ο πιο σχολαστικός στον καθαρισμό, μπορεί να παραμελείτε ορισμένες περιοχές που θεωρείτε καθαρές», προειδοποιεί η Zara O’Hare, ειδικός στο σπίτι από το Land of Rugs. «Ένα από αυτά είναι το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας». Ευτυχώς, ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι απλά: «Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια στην επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», συμβουλεύει.
Θήκη για οδοντόβουρτσα
«Οι θήκες οδοντόβουρτσας που συχνά είναι δύσκολο να καθαριστούν, τοποθετούνται συνήθως κοντά σε τουαλέτες, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητες στα βακτήρια», τονίζει η Zara O’ Hare.
Μηχανή του καφέ
Λόγω του σκοτεινού και υγρού περιβάλλοντος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφετιέρα σας αποτελεί ελκυστικό σημείο για την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας και μυκητών, προειδοποιεί η O’Hare.
«Καθαρίστε προσθέτοντας έως και τέσσερα φλιτζάνια αδιάλυτο ξύδι στη δεξαμενή, αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε τη συσκευή. Ακολουθήστε τη διαδικασία με δύο έως τρεις κύκλους με καθαρό νερό μέχρι να εξαφανιστεί η οσμή του ξυδιού». Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε 40-80 κύκλους παρασκευής καφέ ή τουλάχιστον μία φορά το μήνα, συμβουλεύει η O’Hare.
Πληκτρολόγιο
Είναι σύνηθες να τρώμε και να πίνουμε μπροστά στον υπολογιστή μας, είτε πληκτρολογούμε, κάνουμε βιντεοκλήσεις ή απλά σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σταγονίδια σάλιου στα πλήκτρα μας, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικροβίων.
Ακολουθήστε τα εξής βήματα για να απολυμάνετε σωστά το πληκτρολόγιό σας:
Απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας.
Σκουπίστε το πληκτρολόγιο με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνετε τυχόν σωματίδια.
Βρέξτε ένα μαλακό πανί από μπαμπού με οινόπνευμα και σκουπίστε τα πλήκτρα.
Χρησιμοποιήστε μία μπατονέτα βουτηγμένη σε αραιωμένο ξύδι για να καθαρίσετε ανάμεσα στα πλήκτρα.
Σφουγγάρια κουζίνας
Τα σφουγγάρια κουζίνας αποτελούν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων λόγω της πορώδους τους υφής. Συνιστάται να μουλιάζετε τα σφουγγάρια σε διάλυμα χλωρίνης ή να τα τοποθετείτε σε μπολ με νερό και σαπούνι και να τα θερμαίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία.