Μετά την επταήμερη κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2023 στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν για δεύτερη φορά σε συμφωνία αναστολής των εχθροπραξιών, η οποία και πάλι συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό.
Πλήθος σχεδίων ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προταθεί, διαπραγματευτεί και τελικά απορριφθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η επίτευξη αυτής της νέας συμφωνίας φαίνεται πως κατέστη δυνατή μόνο μετά από συντονισμένη αμερικανική πίεση, τόσο από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όσο και από την επερχόμενη του Ντόναλντ Τραμπ.
Το σχέδιο, φαίνεται πως χωρίζεται σε τρεις φάσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων έκαστη, στις οποίες εκτός από την απελευθέρωση ομήρων και την ανταλλαγή με κρατουμένους υπάρχει δέσμευση από την ισραηλινή πλευρά για άμεση αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια εντός του παλαιστινιακού θύλακα αλλά και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από συγκεκριμένα σημεία της Γάζας.
Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στην δημοσιότητα ήρθαν τα έγγραφα (αγγλικά και αραβικά) στα οποία περιγράφονται επ’ ακριβώς τα βήματα που θα γίνουν για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Δείτε τα έγγραφα:
Μέσα σε έξι εβδομάδες θα πρέπει να έχουν και από τις δύο πλευρές τηρηθεί τα συμφωνηθέντα στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η επιστροφή 33 ομήρων που βρίσκονται από τις 7 Οκτωβρίου στα χέρια της Χαμάς όσο και η αποφυλάκιση συγκεκριμένου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
«Στόχος των μερών και των διαμεσολαβητών είναι η επίτευξη τελικής συναίνεσης για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2024 για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων και την επιστροφή σε μια βιώσιμη ηρεμία που θα επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μερών» αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.
Αναφορικά με την αποχώρηση των Ισραηλινών στο κείμενο αναφέρεται: «Απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Wadi Gaza (άξονας Netzarim και κυκλικός κόμβος Κουβέιτ). Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε μια περίμετρο (700) μέτρων με εξαίρεση σε 5 εντοπισμένα σημεία που θα αυξηθούν όχι περισσότερο από (400) επιπλέον μέτρα που θα καθορίσει η ισραηλινή πλευρά, νότια και δυτικά των συνόρων, και με βάση τους χάρτες που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές και συνοδεύουν τη συμφωνία».
Το προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός επίσης δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά ή χρονική πρόβλεψη για την οριστική αποχώρηση του συνόλου του ισραηλινού στρατού από την Γάζα μία υπόθεση που σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να συζητήσει διμερώς με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αμέσως μόλις ορκιστεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα.
Σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων:
α’. Οι 9 άρρωστοι και τραυματίες από τον κατάλογο των 33 θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 110 Παλαιστίνιων κρατουμένων με ισόβια κάθειρξη.
β’. Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 1.000 κρατούμενους από τη Γάζα από τις 8 Οκτωβρίου 2023 που δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.
γ’. Οι ηλικιωμένοι (άνδρες άνω των 50 ετών) από τον κατάλογο των 33 θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα ένα κλειδί ανταλλαγής 1:3 (ισόβια + 127 άλλες ποινές).
δ’. Ebra Mangeste και Hesham el-Sayed – θα απελευθερωθούν σύμφωνα με ένα κλειδί ανταλλαγής 1:30, καθώς και 47 κρατούμενοι του Shalit.
ε’. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο εξωτερικό ή στη Γάζα βάσει καταλόγων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.
Είναι ξεκάθαρο και πάλι πως το συγκεκριμένο κείμενο δεν αποτελεί βάση για μελλοντική οριστική εκεχειρία και δύσκολα θα αποτελέσει και την βάση για κάτι τέτοιο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε αμερικανικό μέσο.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε να επιστρέψει την σορό του Γιαχία Σινουάρ στην παλαιστινιακή πλευρά όπως επίσης φαίνεται πως δεν έχει αποδεχθεί να «χαλαρώσει» τους ελέγχους στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια τόσο από τον βορρά όσο και από το νότιο πέρασμα.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Διάδρομος Φιλαδέλφειας:
α΄. Η ισραηλινή πλευρά θα μειώσει σταδιακά τις δυνάμεις στην περιοχή του διαδρόμου κατά το στάδιο 1 με βάση τους συνοδευτικούς χάρτες και τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
β’. Μετά την τελευταία απελευθέρωση ομήρων του πρώτου σταδίου, την 42η ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν την αποχώρησή τους και θα την ολοκληρώσουν το αργότερο την 50η ημέρα.
Συνοριακό πέρασμα Ράφα:
α’. Το πέρασμα της Ράφας θα είναι έτοιμο για τη μεταφορά πολιτών και για τους τραυματίες μετά την απελευθέρωση όλων των γυναικών (πολιτών και στρατιωτών). Το Ισραήλ θα εργαστεί για την ετοιμότητα του περάσματος μόλις υπογραφεί η συμφωνία.
β’. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναδιπλωθούν γύρω από το πέρασμα της Ράφας σύμφωνα με τους συνημμένους χάρτες.
6. Έξοδος ασθενών και τραυματισμένων πολιτών:
α’. Όλοι οι άρρωστοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούν να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με το τμήμα 12 της συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2024.
7. Επιστροφή των άοπλων εσωτερικά εκτοπισμένων (διάδρομος Netzarim):
α’. Η επιστροφή συμφωνείται με βάση το τμήμα 3-α και 3-β της συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2024.
β’. Την 7η ημέρα, θα επιτραπεί στους εσωτερικά εκτοπισμένους πεζούς να επιστρέψουν βόρεια, χωρίς να φέρουν όπλα και χωρίς έλεγχο μέσω της οδού Rashid. Την 22η ημέρα, θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν βόρεια από την οδό Salahudin, επίσης, χωρίς επιθεώρηση.
γ’. Την 7η ημέρα, τα οχήματα και κάθε κίνηση μη πεζών θα επιτραπεί να επιστρέψουν βόρεια του διαδρόμου Netzarim μετά από επιθεώρηση των οχημάτων που θα διενεργηθεί από ιδιωτική εταιρεία η οποία θα καθοριστεί από τους διαμεσολαβητές σε συνεννόηση με την ισραηλινή πλευρά, βάσει συμφωνημένου μηχανισμού.
8. Πρωτόκολλο ανθρωπιστικής βοήθειας:
α’. Οι διαδικασίες ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συμφωνίας θα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο ανθρωπιστικής βοήθειας που συμφωνήθηκε υπό την εποπτεία των διαμεσολαβητών.