Αυτό ήταν το αγαπημένο πρωινό της πριγκίπισσας Diana

    Ημερομηνία:

    Λένε πως πρέπει να τρως πρωινό σαν βασιλιάς (ή βασίλισσα), μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός. Όπως φαίνεται η πριγκίπισσα Diana ήξερε πώς να ξεκινά σωστά τη μέρα της.

    Πάντα μπροστά από την εποχή της, η Diana λάτρευε ένα νόστιμο, υγιεινό και σχετικά άγνωστο τότε γεύμα, που αργότερα έγινε σημαντική τάση στο πρωινό – και το πιθανότερο είναι ότι το έχετε δοκιμάσει και εσείς.

    Φλίγκος

    Ο πρώην προσωπικός της σεφ, Darren McGrady, αποκάλυψε πρόσφατα τις γευστικές λεπτομέρειες του τι περιείχε το μενού της και πώς ανακάλυψε αυτό το πρωινό σχεδόν δύο δεκαετίες πριν από τους περισσότερους. Τι ήταν;

    Η Diana ήταν από τις πρώτες που δοκίμασαν τα λεγόμενα «overnight oats» (νιφάδες βρώμης που μουλιάζουν όλο το βράδυ). Ο McGrady, ο οποίος μαγείρευε για την πριγκίπισσα στο Ανάκτορο του Kensington από το 1993 έως το 1997, ανέβασε πρόσφατα ένα βίντεο στο YouTube, δείχνοντας τι της ετοίμαζε τακτικά.

    «Όταν έγινα ο σεφ της πριγκίπισσας Diana, είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της», λέει ο McGrady. «Ήταν προστάτιδα 119 φιλανθρωπικών οργανώσεων, γυμναζόταν τρεις φορές την εβδομάδα και ήταν στην καλύτερη φυσική κατάσταση της ζωής της. Μου είχε πει: “Darren, εσύ θα φροντίζεις τα λιπαρά και εγώ θα φροντίζω τους υδατάνθρακες στο γυμναστήριο.” Αυτό σήμαινε πως πλέον έτρωγε υγιεινά, και το αγαπημένο της πρωινό ήταν κάτι που λεγόταν overnight oats».

    GLEARNET

    Από πού πήρε την ιδέα η Diana;

    Κι ενώ σήμερα όλοι ξέρουμε τι είναι τα overnight oats, τη δεκαετία του ’90 ελάχιστοι τα γνώριζαν. Πώς, λοιπόν, της ήρθε η ιδέα;

    Σύμφωνα με τον McGrady, η Diana πήρε την ιδέα από την Ελβετία. «Πήγε σε μια ελβετική κλινική ευεξίας και εκεί της σέρβιραν overnight oats, ή αλλιώς Bircher muesli. Της φάνηκαν πραγματικά πολύ νόστιμα, και όλα τα συστατικά ήταν εξαιρετικά υγιεινά», λέει. «Έκλεψε τη συνταγή. Επέστρεψε και μου είπε: “Darren, θέλω αυτό για πρωινό κάθε μέρα”».

     

    Τι είναι το Bircher muesli;

    Ενδιαφέρον είναι πως το συγκεκριμένο πιάτο δεν ήταν καν καινούριο τη δεκαετία του ’90. Είχε εφευρεθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από έναν Ελβετό γιατρό με το όνομα Maximilian Oskar Bircher-Benner. Ήταν πρωτοπόρος στη διατροφή και την ωμοφαγία, και σερβίριζε το muesli, φτιαγμένο από ωμή βρώμη, τριμμένο μήλο, λεμόνι, ξηρούς καρπούς και συμπυκνωμένο γάλα, στους ασθενείς του στο σανατόριο του στη Ζυρίχη, για να τους βοηθήσει να αναρρώσουν.

    Δεν είναι γνωστό αν η Diana επισκέφθηκε συγκεκριμένα την κλινική Bircher-Benner στη Ζυρίχη, αλλά ξέρουμε ότι πήγε στην Ελβετία το 1993, και εκεί γνώρισε αυτό το φαγητό. Ήταν γνωστό πως αγαπούσε τα κέντρα ευεξίας και τα spa και επισκεπτόταν συχνά το βρετανικό Champneys health retreat στο Hertfordshire, βόρεια του Λονδίνου, όταν χρειαζόταν επαναφορά.

    Το 1993, έχοντας χωρίσει από τον πρίγκιπα Κάρολο τον προηγούμενο χρόνο, είχε επικεντρωθεί πλήρως στην υγεία της. Είχε ξεπεράσει τη βουλιμία της το προηγούμενο έτος, όπως μάθαμε στη συνέντευξή της στο BBC Panorama το 1995, και πλέον έδινε σημασία στη φυσική της κατάσταση και στην ευεξία της, με τα ΜΜΕ να την απαθανατίζουν συχνά καθώς πήγαινε στο γυμναστήριο.

    Πώς να φτιάξετε τα overnight oats της πριγκίπισσας Diana

    O σεφ που παρασκεύαζε το συγκεκριμένο πρωινό έχει δηλώσει: «Πρέπει να παραδεχτώ πως όταν το έφτιαχνα στο Ανάκτορο του Kensington για την πριγκίπισσα Diana, ήταν τόσο καλό που έφτιαχνα τη διπλή ποσότητα – για να τρώει και ο σεφ για πρωινό».

    Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε: 

    • 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (όχι στιγμιαίες, αλλά rolled oats)
    • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (φυσικό)
    • 2 κ.σ. στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι (plain Greek yogurt)
    • Χυμός από 1/4 λεμονιού
    • Μέλι, κατά προτίμηση (για τη γλυκύτητα)
    • 1 μικρό μήλο, τριμμένο με τη φλούδα
    • Λίγα μύρτιλα (blueberries)
    • Λίγα καρύδια

    Εκτέλεση:

    Το βράδυ πριν: ΒάλΤε τις νιφάδες βρώμης σε ένα μπολ ή βαζάκι και προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε και αφήστε τα στο ψυγείο όλο το βράδυ, να μουλιάσουν.

    Το επόμενο πρωί: Προσθέστε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και λίγο μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε. Τρίψτε το μήλο με τη φλούδα και ανακατέψτε το μέσα στο μείγμα. Προσθέστε τα μύρτιλα και πασπαλίστε με τα καρύδια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σοφία Λόρεν: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από την άφιξή της στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το 1956

    Τα 91 γενέθλιά της γιόρτασε η Σοφία Λόρεν το Σάββατο 20...

    Αιγιάλεια: Στις 12 Οκτωβρίου το ετήσιο μνημόσυνο του Δημήτρη Καλογερόπουλου – Εκδήλωση στη μνήμη του

    Πλησιάζει η θλιβερή επέτειος του αδόκητου θανάτου του αείμνηστου...

    Πάτρα: Τη Δευτέρα η εκδήλωση για την «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

    Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου –...

    Πότε έρχονται τα πρωτοβρόχια

    Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τις επόμενες μέρες...