Σήμερα, είμαι αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Αλλά δεν έχω ξεχάσει ποτέ πόσο σκληρές είναι οι δουλειές των υπηρεσιών και θέλω να είμαι γενναιόδωρος με τους πόρους μου, ενώ χτίζω πλούτο. Τελευταία, όμως, έχω παρατηρήσει ότι το φιλοδώρημα δεν είναι πλέον μια εθελοντική εκδήλωση ευγνωμοσύνης. Έχει γίνει μια ενσωματωμένη προσδοκία – και μάλιστα ακριβή».
1. Σε σημείο ανάγνωσης πώλησης όπου δεν παρέχεται υπηρεσία
«Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε στο εμπορικό κέντρο και αγοράζετε ένα γλυκό που εμφανίζεται στον μπροστινό πάγκο. Ο υπάλληλος χρησιμοποιεί μια λαβίδα για να τοποθετήσει το γλυκό σε μια καφέ χάρτινη σακούλα, πληκτρολογεί το κόστος στο ηλεκτρονικό περίπτερο και σας το γυρίζει».
«Βλέπετε τις προεπιλεγμένες επιλογές φιλοδωρήματος 15%, 20%, 25% ή καθόλου φιλοδώρημα. Συνήθως πατάω το κουμπί χωρίς φιλοδώρημα ή προσαρμόζω το ποσοστό σε αυτό που θεωρώ πιο λογικό», δήλωσε στο CNBC.
«Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ, εκτός αν έχω αναπτύξει προσωπική σχέση με τον υπάλληλο ή αν σου φτιάχνει τη διάθεση κάθε πρωί».
2. Παραλαμβάνοντας μια παραγγελία για φαγητό απ’ έξω
«Μια από τις πιο αμήχανες καταστάσεις φιλοδωρήματος είναι όταν φτάνετε σε ένα εστιατόριο πριν να είναι έτοιμη η παραγγελία σας to-go. Καθώς κάθεστε ή στέκεστε περιμένοντας, μπορεί να κάνετε κάποια κουβεντούλα με το άτομο που εργάζεται εκεί».
«Όταν τελικά έρχεται ο λογαριασμός, υπάρχει μια επιταγή με τη λέξη «φιλοδώρημα» κάτω από το συνολικό ποσό. Τι κάνετε;»
«Σπάνια διστάζω να περάσω μια οριζόντια γραμμή στο πεδίο του φιλοδωρήματος. Δεδομένου ότι δεν παρασχέθηκε καμία υπηρεσία, δεν χρειάζεται να δοθεί φιλοδώρημα. Δεν θα έπρεπε να δίνω φιλοδώρημα σε έναν υπάλληλο επειδή απλώς επειδή με χαιρέτησε».
«Τώρα, αν φτάσω νωρίς στο εστιατόριο και ο μπάρμαν με καλωσορίζει να καθίσω, μου βάζει ένα ποτήρι νερό και μου σερβίρει ψωμί με βούτυρο, ένα μικρό φιλοδώρημα είναι σωστό».
3. Πληρώνοντας έναν τεχνίτη για επισκευές στο σπίτι
«Όταν ένας υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, εργολάβος ή τεχνίτης έρχεται στο σπίτι μου για να φτιάξει κάτι, παρόλο που παρέχει μια υπηρεσία, δεν δίνω φιλοδώρημα».
«Φυσικά, αν ο υδραυλικός μου φτιάξει με επιτυχία μια διαρροή που με ενοχλούσε για χρόνια, αφήνω ένα γενναιόδωρο φιλοδώρημα»!
Οι ποσοστιαίες οδηγίες μου για το φιλοδώρημα
«Ο γενικός μου κανόνας είναι ότι όσο περισσότερο εκτιμώ την υπηρεσία, τόσο περισσότερο θα δώσω φιλοδώρημα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μην αφήσω φιλοδώρημα σε κάποιον που παρέχει κακή εξυπηρέτηση, είναι προσβλητικός ή μου φέρεται άσχημα».
«Εδώ είναι τα γενικά ποσοστά φιλοδωρήματος που χρησιμοποιώ»:
- 10%: (μεγάλη αναμονή, ξέχασα μια παραγγελία)
- 15%: Βασικό επίπεδο (καλή εξυπηρέτηση, τίποτα το ασυνήθιστο)
- 20%: Εξαιρετική εξυπηρέτηση (ο πάροχος υπηρεσιών ή/και το κατάστημα με έκανε να νιώσω καλά που ήρθα)
- 25%: Εξαιρετική εξυπηρέτηση (υπερέβησαν τα εσκαμμένα, όπως ότι έφτιαξαν μια ειδική τούρτα για τα γενέθλιά μου, με έβαλαν μέσα την τελευταία στιγμή, μου πρόσφεραν ένα ποτό ή ένα πιάτο)
- 30%: Όταν ένα αγαπημένο κατάστημα έχει περάσει δύσκολες στιγμές ή έχει υποστεί βανδαλισμούς ή διαρρήξεις
Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το φιλοδώρημα
«Η συμβουλή μου για τις περιπτώσεις που απλά δεν έχετε την πολυτέλεια να δώσετε φιλοδώρημα ή να δώσετε όσα αναμένονται, είναι να συστήσετε το άτομο ή την επιχείρηση σε άλλους. Όσο περισσότερους ανθρώπους ενημερώσετε γι’ αυτό, τόσο το καλύτερο».
«Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε μια επιχείρηση είναι να αφήσετε μια θετική κριτική στο διαδίκτυο. Όσο πιο λαμπρή είναι η κριτική, τόσο περισσότερη δουλειά θα λάβει το άτομο ή η επιχείρηση. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε την εκτίμησή σας χωρίς να σπάσετε την τράπεζα».