Σαρανταπέντε χρόνια έχουν περάσει από την κατασκευή της λίμνης του Μόρνου το 1979. Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της λειψυδρίας, το Κάλλιο, το εξαφανισμένο χωριό που είναι καλά κρυμμένο στα βάθη της λίμνης, φέτος έκανε την εμφάνιση του.
«Έχει πέσει πολύ περισσότερο το ’93 – ’94 νομίζω. Είχε φανεί όλο το χωριό τότε. Ήταν οι χρονιές λειψυδρίας», δηλώνει στον ΑΝΤ1 κάτοικος της περιοχής.
Κτήρια που τα είχε σκεπάσει το νερό, σαν υδάτινος μανδύας, πλέον είναι ξανά στην επιφάνεια της γης και υπενθυμίζουν την ύπαρξη του χωριού, χτυπώντας ένα «καμπανάκι» για την επάρκεια της Αττικής σε νερό.
Όπως φαίνεται από τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1, η στάθμη της λίμνης έχει πέσει αρκετά. Τα έρημα σπίτια έχουν κάνει και πάλι την εμφάνιση τους.
Κάποια ζώα, «δίνοντας ζωή» στο θαμμένο χωριό, κάθονται στην άκρη της λίμνης, εκεί όπου πριν λίγο καιρό υπήρχε νερό.
«Το νερό έχει πέσει τουλάχιστον 40 με 50 μέτρα κάτω από περίπου το Πάσχα που είχαμε ξανάρθει εδώ στο χωριό», λέει κάτοικος της περιοχής.
Και η στάθμη των νερών στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου συνεχίζει να πέφτει… Ο κίνδυνος της λειψυδρίας και για την Αττική είναι πλέον ορατός.
«Είναι μία περιοχή η οποία τροφοδοτεί την Αττική και όταν αποκαλύπτεται το Κάλλιο ουσιαστικά αρχίζει να χτυπάει ο συναγερμός για την Αθήνα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και φέτος, αν και το πρόβλημα δεν είναι άμεσο, γιατί έχουμε επάρκεια νερού για ακόμα έναν χρόνο από τη συγκεκριμένη περιοχή», δηλώνει ο Καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.
Η ΕΥΔΑΠ επισημαίνει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί ήδη συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται στον προγραμματισμό της».
Παρόμοιες εικόνες με τη λίμνη του Μόρνου, υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς η λειψυδρία έχει χτυπήσει και την δική τους πόρτα.
Δείτε τις εικόνες που κατέγραψαν στο οδοιπορικό τους στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου ο Κωνσταντίνος Φλαμής και ο εικονολήπτης Γιώργος Παυλάκης: