flamis.gr

Αυτός είναι ο Πατρινός που έμαθε τον Freddo Espresso στους Ιταλούς!

Του Αχιλλέα Ροδίτη
Προφανώς, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας Έλληνας θα μπορούσε στην έδρα του espresso και του cappuccino, στην Ιταλία, όχι μόνο να ξεχωρίσει αλλά να κατακτήσει και «πρωτιά» στην παρασκευή του καφέ.

Και μάλιστα μια πρωτιά σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Κι όμως, συνέβη. Και μάλιστα-εδώ είναι το πιο ενδιαφέρον-ο συγκεκριμένος Έλληνας είναι και πατρινός, πολύ γνωστός στον χώρο των καφέ στην Πάτρα.

Πρόκειται για τον έμπειρο barista-bartender Στέφανο Βρυνιώτη. Γνωστό από την εργασία του σε πολλά γνωστά καφέ της πόλης και εδώ και μερικά χρόνια με δική του επιχείρηση Εστίασης. Είναι δε γνωστός για την ικανότητα του, την κοινωνικότητα και τις αναρίθμητες συμπάθειες από πατρινούς.

Αυτό που παρέμενε εν πολλοίς άγνωστο, μέχρι σήμερα, είναι ότι ο Στέφανος το 2017 είχε αναδειχθεί 1ος κι έχει κερδίσει «χρυσό» μετάλλιο στην παρασκευή espresso και cappuccino, σε φημισμένο ετήσιο διαγωνισμό στο Μιλάνο της Ιταλίας, με διαγωνιζόμενους δεκάδες Ιταλούς, αλλά και άτομα από όλη την Ευρώπη. Ενώ μάλιστα εκπροσωπούσε την μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία εμπορίας καφέ espresso.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην ιστορία, είναι ότι ο πατρινός barista κατάφερε να κερδίσει επειδή αιφνιδίασε τους πάντες, στον «τελικό», φτιάχνοντας αυτό που εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά στην Ιταλία και σ’ άλλες χώρες αγνοούν -ή αγνοούσαν ως τότε…-παντελώς: Δηλαδή, έφτιαξε… freddo espresso και freddo cappuccino!

«ΣΚΕΦΤΗΚΑ, ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΩ…»

«Είναι ένας δύσκολος διαγωνισμός μεγάλης εμβέλειας και τεράστιας σημασίας για τις εταιρείες διακίνησης καφέ στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Απαιτεί δεξιότητες που διακρίνονται όχι μόνο στο τι καφέ έφτιαξες από άποψη γεύσης, αλλά και στο πώς τον σερβίρεις. Είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που κρίνονται μέχρι και έως την παραμικρή λεπτομέρεια», δηλώνει ο ίδιος στην «Πολιτεία», εξιστορώντας την νικηφόρα εκείνη συμμετοχή του.

Και προσθέτει: «Ανάμεσα σε δεκάδες διαγωνιζόμενους, πάνω από 50 άτομα, μπήκα στον τελικό μαζί με άλλους τέσσερις bartenders, Ιταλοί όλοι τους. Εκεί τα πράγματα, όπως ήταν επόμενο, δυσκόλεψαν αρκετά και σκέφτηκα να ρισκάρω και να τα… παίξω όλα για όλα, φτιάχνοντας freddo».

Ή ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ Ή ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ

Όπως μας λέει, ήταν εξ αρχής δύσκολο το ρίσκο. Ή του ύψους ή του βάθους. Επειδή οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι γενικώς δεν ξέρουν, ούτε έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους τον κρύο καφέ, εν αντιθέσει με εμάς τους Έλληνες.

Μάλιστα, πολλοί Ιταλοί, που τυγχάνει να γνωρίζουν τί πίνουμε στην Ελλάδα αντιτίθενται σε τέτοιες λογικές με το αιτιολογικό ότι ο καφές espresso επιβάλλεται να καταναλώνεται μόνον ζεστός και σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού από την στιγμή που βγαίνει από την μηχανή και μπαίνει στο φλιτζάνι. Με άλλα λόγια, όντως το ρίσκο του Στέφανου ήταν μεγάλο, με δεδομένο ότι αγωνιζόταν και στη χώρα που, όπως αναφέρθηκε, είχε άλλη φιλοσοφία για τον καφέ.

Όμως τελικά, κέρδισε! Και οι δοκιμαστές εντυπωσιάστηκαν άπαντες, συστήνοντας στους παρόντες εκπροσώπους εταιρειών καφέ να δοκιμάσουν τα freddo προϊόντα του «Greco Barista» όπως τον αποκαλούσαν.

freddo 1

ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ESPRESSO ALA GRECA

«Θυμάμαι ότι έφτιαξα κάπου στους 100 freddo espresso εκείνη τη μέρα και όλοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι και ζητούσαν να μάθουν πώς γίνεται…», δηλώνει ο ίδιος στην «Πολιτεία».

Μάλιστα ο καφές του, αφού κέρδισε την πρωτιά, απέκτησε και ιταλικό όνομα: «Espresso ala Greca», δηλαδή «Espresso αλλά Ελληνικά».

«Ο Freddo Espresso, λοιπόν, αποτελεί προϊόν της ελληνικής επινοητικότητας, και αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας είναι ίσως η μοναδική χώρα του κόσμου στην οποία απολαμβάνει τέτοιου μεγέθους δημοφιλία». Αυτή είναι η καταγεγραμμένη γνώμη ανθρώπων που παρακολουθούν από κοντά, εδώ και χρόνια, τις εξελίξεις στον καφέ και στην παρασκευή του. Εν τούτοις, η περίπτωση του Στέφανου Βρυνιώτη που φέρνει σήμερα στο φως η «Πολιτεία» και η επικράτηση του στον διεθνή διαγωνισμό, προ τεσσάρων ετών, αναντίρρητα συνδέει αυτή την εκδοχή του εσπρέσσο με την Πάτρα.

 

 

Comments are closed.