Αυξήσεις στους στρατιωτικούς έως 20% – Πώς διαμορφώνεται το νέο ειδικό μισθολόγιο (γράφημα)

    Ημερομηνία:

    Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αυξήσεις που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατόπιν έγκρισης του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη φάση των αυξήσεων θα είναι από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2025.

    Οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές θα ανέρχονται από 13% έως και 20% ανάλογα με τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση διοίκησης και την κατηγορία.

    Αυξήσεις στους στρατιωτικούς έως 20% – Πώς διαμορφώνεται το νέο ειδικό μισθολόγιο (γράφημα)

    Από αυτή την εξοικονόμηση ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί 8 εκατομμύρια ευρώ. «Η δημοσιονομική επίπτωση είναι ουδέτερη για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

    Το υπόλοιπο 40% είναι τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί. Ο Δένδιας επεσήμανε πως είναι υπό επεξεργασία σχέδιο ενίσχυσης του εισοδήματος και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και οι εξοικονομήσεις θα διευρυνθούν, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει επί της αρχής που σήμερα καθιερώνεται να επαναδιανεμηθεί.

    n  Ανθυπολοχαγός από Ευελπίδων θα λάβει ετήσια αύξηση 3.540 ευρώ μόλις τον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή του.

    n  Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με 18 χρόνια υπηρεσία θα λάβει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ.

    n  Σμηνίας από Σχολή Υπαξιωματικών θα δει ετήσια αύξηση 2.760 ευρώ.

     

    n  Δεκανέας ΕΠΟΠ με τρία χρόνια υπηρεσία θα δει ετήσια αύξηση 2.232 ευρώ.

    Οπως επισημάνθηκε, από την 1η Ιανουαρίου έχουν τετραπλασιαστεί οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ενώ έχουν διπλασιαστεί αντίστοιχα οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις σχολές υπαξιωματικών με συνολικό κόστος 14,3 εκατομμύρια ευρώ.

    proliptikes

    Από τον Ιούνιο του 2024 έχει θεσμοθετηθεί ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα των πλοίων στόλου, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, και ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Ενα σύνολο 40 εκατομμυρίων που στόχο έχει να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα προσέλκυσης νέων.

    «Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η Πατρίδα. Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε “έντιμη πενία”», επεσήμανε με νόημα ο υπουργός.

    Ενα ακόμα κίνητρο αναμένεται να αποτελέσει και το γεγονός της κατασκευής κατοικιών για κάθε στέλεχος και την οικογένειά του που μετατίθεται από την υπηρεσία στα σύνορα. Ηδη κατασκευάζονται 1.000 κατοικίες στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη και θα είναι έτοιμες το 2026, ενώ δρομολογείται η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά, με στόχο την κατασκευή 1.000 κατοικιών κάθε χρόνο.

    Η «Ατζέντα 2030».

    «Η μεταρρύθμιση με τον κωδικό “Ατζέντα 2030” που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα.

     

    Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

    Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.

    Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ. Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.

    Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με τεχνητή νοημοσύνη. Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών», τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

    «Οπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι Ενοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας. Παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημόσιου χρήματος. Το υστέρημα του έλληνα φορολογουμένου μετατρέπεται σε start up προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων».

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τραγωδία: Νεκρός 35χρονος αστυνομικός σε τροχαίο με τη μοτοσικλέτα του

    Τροχαίο δυστύχημα με έναν 35χρονο αστυνομικό να χάνει τη ζωή του σημειώθηκε...

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι υποχρέωση του Δημοσίου

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει σε ανακοίνωσή της...

    ΠΑΤΡΑ: Αυτές είναι οι 3 εταιρείες που ενδιαφέρονται για κρουαζιέρα και μαρίνα μέγκα γιοτ – Το υπερταμείο τις ανακοίνωσε αδιαφορώντας για τη θέση Πελετίδη

    Το Υπερταμείο ανακοινώνει ότι τέσσερα (4) επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη διεθνή διαγωνιστική...

    ΠΑΤΡΑ: Στοιβάζονται οι υπάλληλοι στα δικαστήρια – ΗΧΗΤΙΚΟ

    Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις δικαστικές υπηρεσίες που στεγάζονται...