Αυστηρές οδηγίες για το πως θα λειτουργούν φέτος το καλοκαίρι τα καταστήματα εστίασης και τα παραλιακά μπαράκια, περιέχονται στη νέα κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Η απόφαση επιχειρεί να βάλει μια τάξη στην εικόνα χάους και ασυδοσίας που επικρατεί σε πολλές παραλίες, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, από τα beach bars που παίζουν μουσική στη διαπασών σε σημείο οι περίοικοι να μην μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια.
Στην νέα ΚΥΑ ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι αν μια επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί μετά τη δύση του ηλίου, πρέπει να διαθέτει χαμηλό και περιορισμένο φωτισμό στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης, στο βαθμό που δεν αλλοιώνεται η σχέση με τη φύση.
Τοποθετούνται φωτιστικά σώματα που παρέχουν διάχυτο φωτισμό και έχουν τέτοια διαμόρφωση ώστε να εμποδίζεται ο σχηματισμός φωτεινής δέσμης που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει ζώα, να ενοχλήσει επισκέπτες και περίοικους, καθώς και πλωτά μέσα.
Εφόσον η επιχείρηση τοποθετεί ηχητικά συστήματα, πρέπει να τα ρυθμίζει σε χαμηλή ένταση στον παραχωρούμενο χώρο. Όταν ο παραχωρούμενος χώρος συνορεύει με οικιστικές περιοχές η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας, δηλαδή στα επίπεδα που ακούγεται ο ήχος σε μια καφετέρια και οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να μιλήσουν άνετα μεταξύ τους.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ, δηλαδή η μουσική να παίζει αρκετά δυνατά, χωρίς όμως να είναι ενοχλητική για τους παρευρισκόμενους, όταν στα clubs η ένταση αγγίζει έως τα 100 ντεσιμπέλ.
Επίσης, οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες, πρέπει να περιορίσουν την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή το 30%, αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία, ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.
Οι νέοι κανόνες οριοθετούν τη λειτουργία της εστίασης στις παραλίες, σύμφωνα με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, και διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, κατοχυρώνοντας όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
Πάντως, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώνει τις τελικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, σηματοδοτεί μια νέα διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και ελέγχου σε ό,τι αφορά την απλή παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού.
«Είναι μια στοχευμένη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών που συρρικνώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τιμωρεί την εστίαση, κλείνει πολλά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και απειλεί με αδιανόητα πρόστιμα και ποινές όσους θα καταφέρουν να εκδώσουν άδειες.
Δυστυχώς όλοι μας, και ως πολίτες και ως ιδιοκτήτες, το φετινό καλοκαίρι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω» αναφέρει ο κ. Γιατράς.
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ πρόσθεσε ακόμα ότι είναι φυσιολογικό οποιοσδήποτε να θέλει να βρεθεί κοντά στην θάλασσα. Ομως, θεωρεί παράλογο να μένει το όριο των 4 μέτρων (2 μέτρα ελεύθερος χώρος εκατέρωθεν κάθε ξαπλώστρας) και μάλιστα, αυτός να είναι λόγος μη αδειοδότησης καταστημάτων, όπως θα γίνει στα Βραχνέικα, στον Ψαθόπυργο ή στα Αραχωβίτικα, όπου θα υπάρξουν αρκετά έως τεράστια προβλήματα.