BRICS εναντίον Τραμπ: Η επόμενη μάχη για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία

    Ημερομηνία:

    Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς 100% κατά των χωρών BRICS, εάν συνεχίσουν να υπονομεύουν το δολάριο των ΗΠΑ – αλλά η απειλή αυτή δεν περιορίzει την επέκταση της ομάδας τη στιγμή που η Βραζιλία ανακοίνωσε την αποδοχή της Ινδονησίας στο μπλοκ ως μέλος την περασμένη Δευτέρα.

    Υπό την κυβέρνηση του  Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον αγνόησε, σχετικά, τον συνασπισμό των 10 μελών, με τον σύμβουλο επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι να δηλώνει κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τις BRICS ως «απειλή».

    Το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει  υπό τον Τραμπ που απειλεί με δασμούς τα μέλη της συμμαχίας εάν υπονομεύσουν το δολάριο των ΗΠΑ.

    Το γκρουπ αρχικά ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα το 2009, ενώ στη συνέχεια προσχώρησε η Νότια Αφρική το 2010.

    Στην 16η ετήσια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Καζάν έγιναν επίσημα δεκτές στην ομάδα η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους και την επίσημη εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, περισσότερες από 30 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον συνασπισμό το 2024.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε ακόμη και να παρέμβει για να απαλύνει τον πόνο από τυχόν εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ κατά των μελών των BRICS, σύμφωνα με το CNBC.

    Η απειλή του Τραμπ για τους δασμούς εξαρτάται από την προσπάθεια των BRICS να εκθρονίσουν το δολάριο των ΗΠΑ ως το πιο διαδεδομένο εμπορικό νόμισμα στον κόσμο – κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τη συμμαχία.

    Η Ρωσία πιέζει για την απο-δολαριοποίηση σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το δίκτυο SWIFT, ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο για τις τραπεζικές συναλλαγές και να περιορίσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

    Μία από τις επιλογές της ομάδας για την ανατροπή του δολαρίου ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος των BRICS – μια πρόταση στην οποία πρωτοστάτησε η Βραζιλία, η οποία όμως δεν έχει ακόμη κερδίσει την εύνοια πολλών.

    Μια άλλη δυνατότητα ήταν η διαπραγμάτευση του εμπορίου σε πολλαπλά νομίσματα, το οποίο ήδη πραγματοποιείται μεταξύ αρκετών μελών: ορισμένες κινεζικές και ρωσικές συναλλαγές γίνονται μέσω του γουάν και του ρουβλίου. Τα κράτη συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να ενισχύουν τις συναλλαγές μέσω τοπικών νομισμάτων και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ιδέα μιας ανεξάρτητης υποδομής διασυνοριακού διακανονισμού για τις πληρωμές.

    Η έλλειψη συγκεκριμένης συμμαχικής στρατηγικής και δράσης από τα μέλη των BRICS εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον θα θεωρηθεί απειλή για τις ΗΠΑ.

    Αυτό θα μπορούσε απλώς να απομονώσει τα μέλη των BRICS και τις χώρες-εταίρους από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ – οι οποίες έχουν θέσει την Κίνα ως έναν από τους κύριους στόχους τους.

    Ενώ το Πεκίνο κατέχει σημαντική θέση στην ομάδα, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα μεταξύ των άλλων χωρών-μελών σχετικά με την κυριαρχία του Πεκίνου και τις πιθανές εμπορικές ανισορροπίες.

    Πολλά μέλη των BRICS εξακολουθούν επίσης να διατηρούν τις φιλικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «κρίσιμο εμπορικό εταίρο».

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μητσοτάκης: Το πρωτογενές πλεόνασμα, η υποχώρηση της σεισμικής δραστηριότητας και η… “Οδύσσεια” του Νόλαν

    Η υποχώρηση της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού...

    Απέκτησε μαλλιά ο Χαράλαμπος Μπονάνος -ΦΩΤΟ

    Ο αν. Περιφερειάρχης βρέθηκε σε καρναβαλικό πάρτι και φυσικά...

    ΠΑΤΡΑ: «Φουλάρουν» τα ξενοδοχεία ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς

    Πληρότητα που φτάνει το 95%, έχουν τα ξενοδοχεία της Πάτρας, για το...

    10 βασικά λάθη που κάνουμε με τα αυγά

    Λατρεύουμε τα αυγά για το πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και για...
    Best Shop