Χαλβάς σιμιγδαλένιος: Συνταγή για το Νο1 γλυκό της Σαρακοστής

    Ημερομηνία:

    Δεν είναι μόνο το γλυκό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ο χαλβάς…

    Φλίγκος

    Μπορεί να φτιαχτεί εύκολα, απλά και όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής και βέβαια της Μεγάλης Εβδομάδας.

    Τα βασικά συστατικά είναι 4 και μπορείτε να τον φτιάξετε είτε με ελαιόλαδο είτε με ηλιέλαιο.

    Καλή επιτυχία!

    Υλικά (για 4-6 άτομα)

    • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ( ή 3/4 ελαιόλαδο και 1/4 σπορέλαιο)
    • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό ( ή 1 1/2  ποτήρι χοντρό και 1/2 ποτήρι λεπτό)
    • 3 ποτήρια ζάχαρη
    • 4 ποτήρια νερό
    • κανέλλα σκόνη
    • αμύγδαλα
    • κουκουνάρια (προαιρετικά)
    • σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
    ICECAP

    Εκτέλεση

    Ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας πολύ να μην καούμε γιατί στην πορεία το σιμιγδάλι ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

    Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι, με τον κλασσικό τρόπο: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη (αν θέλουμε βάζουμε και μία δύο πορτοκαλόφλουδες για άρωμα) και όταν δέσει το βγάζουμε από τη φωτιά.

    Όταν πάρει το χρώμα που μας αρέσει  προσοχή, δεν πρέπει να σκουρύνει πολύ, αλλά να παραμείνει ξανθός), αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας διαρκώς.

    Εδώ είναι η στιγμή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην καούμε. Είναι προτιμότερο να φοράμε γάντι πάνινο και να χρησιμοποιούμε μακριά ξύλινη κουτάλα, γιατί όταν αρχίσει και κοχλάζει, πετάει και καίει!!

    Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν η κουτάλα, καθώς τη γυρίζουμε, αφήνει πίσω της αυλάκια. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, αν θέλουμε.

    Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και  τον αναποδογυρίζουμε σε φόρμα, κατά προτίμηση που να ανοίγει από πάνω. Μόλις κρυώσει τελείως, τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

    Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών

    Αναμφίβολα, ένας βασικός παράγοντας που ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα «τρέχει»...

    Eurovision 2025: Τα βίντεο από τις πρόβες των μεγάλων φαβορί λίγες ημέρες πριν από τον τελικό

    Ο 69ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πλησιάζει, με τον μεγάλο τελικό...

    Η διάφανη σοκολάτα: Το νέο γλυκό trend που συναγωνίζεται την Dubai chocolate

    Οι τάσεις γύρω από το φαγητό στο TikTok εμφανίζονται διαρκώς, προκαλώντας εκρήξεις...

    Τα ηλεκτρονικά καταστήματα κερδίζουν έδαφος και στα τρόφιμα

    Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσονται οι διαδικτυακές πωλήσεις στο λιανεμπόριο...