Χαμηλές τάσεις για το υποκειμενικό αίσθημα ασφάλειας που βιώνουν τα άτομα όταν περπατούν μόνα τους τη νύχτα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι άνθρωποι να περπατούν μόνοι τους τη νύχτα στην Ευρώπη; Μια από τις έρευνες στη Γηραιά Ηπειρο ανέδειξε απροσδόκητα ευρήματα. Σύμφωνα με το Adventourely και με δεδομένα του 2024, όσον αφορά την αντιληπτή ασφάλεια, η Κροατία προηγείται με αξιοσημείωτο ποσοστό ασφάλειας 75,21, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία με 74,38. Η Ισλανδία είναι τρίτη με 71,83, ενώ η Εσθονία και η Τσεχία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με ποσοστά 69,46 και 68,91 αντίστοιχα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η Γαλλία βρίσκεται στο τέλος της λίστας με ποσοστό ασφάλειας 35,28 και ακολουθεί το Βέλγιο με 40,88. Η Λευκορωσία είναι τρίτη χειρότερη με ποσοστό 41,05 και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία τερματίζουν την τελευταία πεντάδα με ποσοστά 42,26 και 43,4 αντίστοιχα, με βάση το Numbeo.

    Προς το τέλος της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα με 49,05 βαθμούς (έναντι 49,26% το 2023). Οι κάτοικοι στη χώρα μας νιώθουν σχετικά ασφαλείς, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου η αίσθηση αυτή είναι χαμηλότερη, κυρίως λόγω τοπικών προβλημάτων αστυνόμευσης και κοινωνικών συνθηκών. Η πραγματική εγκληματικότητα είναι χαμηλότερη από τις αντιλήψεις που έχουν οι πολίτες και αυτή η αντίθεση αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις πιο ασφαλείς χώρες, αλλά δεν είναι και στις χαμηλότερες θέσεις.

    Η πραγματική ασφάλεια αναφέρεται στα στατιστικά δεδομένα εγκληματικότητας, δηλαδή στον πραγματικό αριθμό περιστατικών που καταγράφονται σε μια περιοχή. Η αντιληπτή ασφάλεια, από την άλλη, αφορά το πώς αισθάνονται οι πολίτες για την ασφάλεια, ανεξάρτητα από τα στατιστικά. Οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα μέσα ενημέρωσης, προσωπικές εμπειρίες ή φήμες, που μπορεί να δημιουργούν φόβους ακόμα και σε περιοχές με χαμηλή εγκληματικότητα. Αντίστοιχα, οι πολίτες σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα μπορεί να νιώθουν ασφαλείς λόγω υψηλής αστυνόμευσης ή άλλων κοινωνικών παραγόντων.

    Παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την αντίληψη περιλαμβάνουν κοινωνικές συνθήκες, όπως το επίπεδο της εγκληματικότητας, η εμπιστοσύνη στην αστυνομία και οι οικονομικές ανισότητες. Οι κάτοικοι σε χώρες με χαμηλή εγκληματικότητα μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ σε άλλες, οι πολιτιστικές ή κοινωνικές εντάσεις επηρεάζουν την αίσθηση ανασφάλειας.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η Γερμανία με 51,51 βαθμούς είναι μόλις στη μέση της λίστας. Παρά το ότι είναι γενικά μια χώρα με υψηλό επίπεδο αστυνόμευσης και χαμηλή εγκληματικότητα, η αντίληψη των πολιτών διαφέρει. Αυτό μάλλον οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για εγκλήματα, η αστικοποίηση και οι κοινωνικές ανησυχίες σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Βερολίνο ή το Αμβούργο. Επίσης, το μεταναστευτικό ζήτημα και η οικονομική ανισότητα επηρεάζουν την αίσθηση ασφάλειας.

    Η Γαλλία είναι η χειρότερη. Τα αστικά κέντρα της, όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, έχουν υψηλότατα ποσοστά εγκληματικότητας και κοινωνικές εντάσεις.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φωκίων Ζαΐμης: Σημαντικά τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από το έργο Growth4blue για την μπλε οικονομία

    Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η εναρκτήρια συνάντηση και η ενημερωτική...

    Ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για αγροδιατροφικά θέματα στο Δήμο Καλαβρύτων

    Ενημερωτική εκδήλωση για επίκαιρα αγροδιατροφικά θέματα πραγματοποίησε την Τετάρτη...

    ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Πάρκαρε… κάτω από τη μπάρα του τρένου και δείτε τι έπαθε

    Πάρκαρε το όχημά του... στο ύψος της μπάρας του...

    «Νέα γενιά» έργων ενεργειακής αναβάθμισης στη Δυτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 21.657.292,28 ευρώ

    Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάσσονται...
    Best Shop