flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Χαρδαλιάς από Θεσσαλονίκη: Ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – Αφορά στέλεχος της εκκλησίας

Ένα είναι μέχρι στιγμής το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα, όπου και μετέβη εκτάκτως μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

«Παρακολουθούμε το κομμάτι με τις μεταλλάξεις και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα για να διαφυλάξουμε τη δημόσια Υγεία» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεως, με φόντο τον συναγερμό που σήμανε για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι έφτασε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο κ. Χαρδαλιάς μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον λοιμωξιολόγο του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμο Μεταλλίδη, τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπη Στεργιάδη, τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη και τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός: «Το κρούσμα αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας. Δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε συνεργασία της μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid tests στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών που είναι high risk και low risk και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».

Ταυτόχρονα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε «έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Από την πρώτη στιγμή με την επιστημονική ομάδα, μαζί με τον ΕΟΔΥ και τους λοιμωξιολόγους μας παρακολουθούμε το κομμάτι που αφορά στις μεταλλάξεις σε όλη την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία».

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα διαβεβαίωσε πως αυτό δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «η Περιφέρεια θα συνδράμει

προκειμένου να ανταποκριθούμε επιτυχώς και σε αυτή την πρόκληση. Για ακόμη μια φορά καλούμαστε να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων και θέλω να κάνω μία έκκληση προς τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν συνωστιζόμαστε και κρατάμε τα μέτρα των αποστάσεων. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα πρέπει και πάλι να ληφθούν μέτρα. Άρα ας κάνουμε την προσπάθεια για να πετύχουμε τη μείωση των κρουσμάτων και να επιτρέψουμε την οικονομία να “ανασάνει”».

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών τόνισε ότι «ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει ιχνιλάτηση σε βάθος με χιλιάδες μοριακά τεστ για να μπορέσει να επισημανθεί αν υπάρχει είσοδος στην Κοινότητα της αφρικανικής μετάλλαξης. Ένας ιερέας από την Εκκλησία είναι θετικός στο μεταλλαγμένο ιό. Αυτό που απαιτήσαμε είναι να έρθει ο ΕΟΔΥ να εγκατασταθεί στα δημοτικά ιατρεία για να κάνει χιλιάδες τεστ για να μπορούμε να έχουμε καταγραφή των κρουσμάτων σε όλους τους δήμους. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι τη δυνατότητα να πληρώνουν για τεστ. Αν θέλουμε ακριβή στοιχεία ο ΕΟΔΥ επιβάλλεται να κάνει χιλιάδες τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η έκτακτη άφιξη του υφυπουργού Διαχείρισης Κρίσεων και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κατέστη απαραίτητη μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης. Αμφότεροι δεν προχώρησαν σε δηλώσεις και εισήλθαν εσπευσμένα στον χώρο της Ιεράς Μητρόπολης.