flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Χάρης Τσίτσικας: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι παρίες της κοινωνικής ζωής»

Είναι αδιανόητο ο Νόμος να διατάσσει ανεκπαίδευτους και άσχετους με το ζήτημα της ψυχικής υγείας Αστυνομικούς Υπαλλήλους να διαχειρίζονται ασθενείς», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο που σημειώθηκε στην Πάτρα.

Μετά τον τραυματισμό των τριών αστυνομικών στο πλαίσιο εκτέλεσης Εισαγγελικής Παραγγελίας για ακούσια Ψυχιατρική Νοσηλεία, το ποτήρι ξεχείλισε και οι συνδικαλιστές της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. επανέρχονται πιεστικά στο ζήτημα, ζητώντας από τους τρεις καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Υγείας Θανάση Πλεύρη και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να δώσουν λύση…

Ο κ. Τσίτσικας αναφέρει τα εξής: «Για ακόμα μια φορά η απαρχαιωμένη αλλά ακόμα ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την αντιμετώπιση ατόμων με ψυχικές ασθένειες έφερε αποτελέσματα που δυστυχώς πολλές φορές έχουμε περιγράψει. Τρείς συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μετά από εντολή που τους δόθηκε για την εκτέλεση ακούσιας νοσηλείας ατόμου.  Ειδικότερα ένας Αστυνομικός με κακώσεις σε στήθος και ωμοπλάτη μετά από κλωτσιά που δέχθηκε, ένας με δαγκωμένο χέρι και ένας με δύο σπασμένα δάκτυλα είναι ο απολογισμός της «Αστυνομικής επιχείρησης» ακινητοποίησης και διακομιδής στην ψυχιατρική κλινική ασθενούς» αναφέρει περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσης αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά και το τραγικό συμβάν της αρπαγής όπλου από συνοδό Αστυνομικό και της αυτοκτονίας με αυτοπυροβολισμό ψυχικά ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών τον Απρίλιο του 2019, η παρωχημένη αυτή διαδικασία συνεχίζει να ακολουθείται».

Ο κ. Τσίτσικας υπενθυμίζει ότι για το ζήτημα αυτό αντιπροσωπεία της Ενωσης συναντήθηκε με την αρμόδια Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη τον Ιούνιο του 2021, όπου κατέθεσαν πολυσέλιδη έκθεση βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, παρεμβάσεις, το σχετικό σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και απόψεις επιστημονικών συλλόγων και ενώσεων.

carna

«Όλα τα στοιχεία που παραθέσαμε συνηγορούν στον νομοθετικό εκμοντερνισμό της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας με την ανάθεση του έργου αυτού σε εξειδικευμένους Ιατρούς και Νοσηλευτές και τη ταυτόχρονη απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας», σημειώνει.

«Καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα»

Κατά την συνάντηση, αυτή, επισημαίνει πως «ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη τη διαχείριση της ακούσιας νοσηλείας ασθενών και την εκπόνηση νέας νομοθεσίας που θα διέπει την ακούσια ψυχική νοσηλεία. Βασικές αρχές θα είναι η ανάθεση του έργου σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και την πλήρη απεμπλοκή των Αστυνομικών δυνάμεων από την διαδικασία. Ως χρονικό ορίζοντα της όλης αναδιάρθρωσης τότε τέθηκε το τέλος της θερινής περιόδου, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία εξέλιξη για το ζήτημα».

Υπογραμμίζει πως «η Ένωση μας αλλά και ο κάθε απλός Αστυνομικός στην χώρα αναμένει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ανθρωπιστικού ζητήματος. Είναι αδιανόητο ο Νόμος να διατάσσει ανεκπαίδευτους και άσχετους με το ζήτημα της ψυχικής υγείας Αστυνομικούς Υπαλλήλους να διαχειρίζονται ασθενείς. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να εκπονηθεί και να ισχύσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία η οποία να αναθέτει την όλη διαδικασία σε εξειδικευμένους Διαπραγματευτές, Ψυχιάτρους, Νοσηλευτές και Διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το όποιο ψυχιατρικό περιστατικό από την πρώτη στιγμή της γέννησής του».

Και καταλήγει ο κ. Τσίτσικας: «Η Πολιτεία οφείλει σε αυτούς τους Συνανθρώπους μας την ιατρική φροντίδα και βέβαια τη μη αντιμετώπισή τους ως παρίες της κοινωνικής ζωής, όπου αρμόδιους θέτει τους Αστυνομικούς ώστε με όποιο κόστος απλά να ¨τους μαζέψουν από το δρόμο¨. Ίσως αυτή η αντιμετώπιση να αρμόζει σε παλιότερές εποχές ή σε υποανάπτυκτα άλλα κράτη, αλλά σίγουρα όχι στους σημερινούς Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ελλάδας».

Τέλος, αναφέρει πως η Ένωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Comments are closed.