Ικανοποίηση για τη μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, βάσει των οποίων, ο δείκτης έπεσε στο 2,4%, ενώ η Ελλάδα είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.
Παρότι κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη», ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι «δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ».
Αναλυτικά η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη:
«Σήμερα είχαμε μια θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού: σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό (2,4%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ.
Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη έρχονται μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που έδειξαν σημαντική επιβράδυνση κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, παρά την αύξηση των ενεργειακών πιέσεων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +2,4% έναντι +3,5% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο.
Η επίδοση του 2,4% αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).
Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε στο 2,7% τον Αύγουστο έναντι 2,5% τον Ιούλιο. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Οι τιμές στην Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 5,2% του Αυγούστου.
Η επίδοση του 4,3% είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.