Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Μανόα στη Χαβάη, σε συνεργασία με το Γυναικολογικό και Παιδιατρικό Ιατρικό Κέντρο Κάπι Ολάνι, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα ντόπιων γυναικών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τον πλακούντα που με συγκατάθεσή τους παραχώρησαν για την έρευνα γυναίκες, οι οποίες γέννησαν στη Χαβάη στο διάστημα από το 2006 ως το 2021.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι στο δείγμα που είχαν στην κατοχή τους υπήρχε παρουσία πολυμερών: Κατά το πρώτο σκέλος της έρευνας το 2006, 6 πλακούντες στους 10 περιείχαν θραύσματα πλαστικού. Επτά χρόνια αργότερα όταν διεξήχθη το δεύτερο σκέλος της έρευνας ο αριθμός αυξήθηκε φτάνοντας στους 9 από τους 10 πλακούντες με μικροπλαστικά. Όταν ωστόσο το 2021 ολοκληρώθηκε η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Daily, σε όλους τους πλακούντες που αναλύθηκαν εντοπίστηκαν ίχνη πλαστικών.
Το πλαστικό δε διαλύεται εντελώς με αποτέλεσμα να χωρίζεται σε μικρές ίνες να διασπείρεται στο περιβάλλον και να μεταφέρεται, μεταξύ άλλων, μέσω αέρα, και να εισχωρεί στον οργανισμό.
Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το αποτέλεσμα έρευνας του 2022 που αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια επέμβασης εντοπίστηκαν μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού στους πνεύμονες σθενών.
Από την πρόσφατη έρευνα προκύπτει ότι τα σωματίδια απορροφώνται από το έντερο και με το αίμα φτάνουν στον πλακούντα. Το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι αν μέσω του πλακούντα, μπορούν να περάσουν από τον ομφάλιο λώρο και να φτάσουν στο έμβρυο. Προς το παρόν, αυτό παραμένει αναπάντητο μέχρι τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.
Τα περισσότερα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν ήταν διάφανα, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν λευκά, κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα με σφαιρικό ή ακανόνιστο σχήμα.
Τέτοιου είδους πλαστικά, μέχρι την απαγόρευσή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Οκτώβριο σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μόλυνση του πλανήτη, συναντώνται σε προϊόντα απολέπισης, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες φαγητού.
«Συγκλονιστήκαμε που βρήκαμε τόσο μικρά κομμάτια πλαστικού στον οργανισμό γυναικών που έφταναν ως τον πλακούντα», δήλωσε η Μεν-Τζιν Λι, μαιευτήρας και ερευνήτρια στο Κάπι Ολάνι.
«Πιστεύουμε ότι το πλαστικό μπορεί να επιπλέει γύρω από την τροφή ή να εισπνέεται. Περνάει μέσα από τα γαστρικά υγρά ή τους πνεύμονες και τα σωματίδια απορροφώνται μέσω του εντέρου, ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και στη συνέχεια με κάποιο τρόπο συγκεντρώνονται στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», συνέχισε η Λι.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ταξιδεύοντας μέσα από τον πλακούντα μπορούν να περάσουν μέσα από τον ομφάλιο λώρο και να καταλήξουν στο έμβρυο. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα», συμπλήρωσε.
Αυτό ωστόσο που γνωρίζουν οι ερευνητές είναι ότι η αύξηση των μικροπλαστικών που βρέθηκαν στον πλακούντα γυναικών από τη Χαβάη συμβαδίζει με την αλματώδη άνοδο της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών.
Σύμφωνα με το Journal of Hazardous Materials, το 2020 παρήχθησαν περισσότεροι από 6.000 μεγατόνοι πλαστικού, ενώ το 2000 είχαν παραχθεί λιγότεροι από 2.000 μεγατόνοι.
Η επιστήμονας εκτιμά ότι η τοποθεσία της Χαβάης δημιουργεί πρόσθετη εξάρτηση από το πλαστικό, καθώς τα προϊόντα τροφίμων ταξιδεύουν σε πλαστικές συσκευασίες για να προσεγγίσουν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού ωκεανού.
Το τροπικό κλίμα και η έλλειψη εγκαταστάσεων ανακύκλωσης μπορούν να επιδεινώσουν τη διαδικασία αποσύνθεσης των αποβλήτων, ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές, στις οποίες κάηκαν και απορρίμματα δεν ευνοούν την κατάσταση.
Παλαιότερη έρευνα του 2020 που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Fatebenefratelli της Ρώμης εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα τεσσάρων γυναικών, τα οποία βρέθηκαν τόσο στην πλευρά που επικοινωνεί με το έμβρυο όσο και στη μητρική, αλλά και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το μωρό. Βρέθηκαν 12 σωματίδια, αλλά επισημαίνεται πως οι επιστήμονες ανέλυσαν μόλις το 4% του κάθε πλακούντα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός ήταν μεγαλύτερος.