Το Chicken Marsala είναι ένα από εκείνα τα σπάνια πιάτα, που αισθάνεσαι ότι τρως κάτι, πολυτελές και εστιατορικό, χωρίς να έχεις προσπαθήσει τόσο σκληρά, για το αποτέλεσμα. Προκύπτει από μια εκπληκτικά γρήγορη και εύκολη διαδικασία—όλα σε ένα τηγάνι, δεν χρειάζεται προετοιμασία και μπορεί να ζεστάνει μια ρομαντική βραδιά.
Τα στήθη κοτόπουλου, αν είναι λεπτοκομμένα και κοπανισμένα αρκετά, θέλουν μόνο ένα απλό αλατο-πιπέρωμα και αλεύρωμα και ψήνονται γρήγορα. Ύστερα βουτούν σε μια μεταξένια, σάλτσα μανιταριών, που έχει πάρει άλλη γεύση, από το κρασί Marsala, φυσικά και το πιάτο πλαισιώνεται από ζυμαρικά, πατάτες ή ρύζι.
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το Chicken Marsala, θεωρείται ένα πολύ διαδεδομένο και αγαπημένο, κλασικό Ιταλό-Αμερικάνικο πιάτο ενώ το ιταλικό, σισιλιάνικο, για την ακρίβεια, κρασί Marsala, αρκετά συχνά, χρησιμοποιείται σε συνταγές τιραμισού, αλλά και στην κρέμα zabaglione.
Τα χαρακτηριστικά αρώματα των κρασιών Marsala είναι αυτά του ψημένου βερίκοκου, της βανίλιας, του ταμάρινδου και της καστανής ζάχαρης. Το στυλ μπορεί να κυμαίνεται από ξηρό έως πολύ γλυκό. Τα κρασιά, μεγαλύτερης παλαίωσης βγάζουν αρώματα μελιού, καρυδιού, γλυκόριζας και αποξηραμένων φρούτων.
Chicken Marsala
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα, κοπανισμένα λεπτά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 με 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 230 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι κρασί Marsala
- 1/4 φλιτζανιού ζωμό κότας
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο: το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και το αλευρώνουμε μέσα σε μπολ, που έχουμε βάλει το αλεύρι, τινάζοντας το περισσό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι γυαλίζει, τοποθετούμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει, περίπου 4 λεπτά ανά πλευρά. Συνεχίζουμε, τηγανίζοντας όλα τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, χωρίς να ανακατέψουμε πολύ, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το ζωμό, το κρασί Marsala και τέλος βάζουμε στο τηγάνι και το κοτόπουλο. Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό, περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καθώς το βούτυρο λιώνει, για να δημιουργηθεί μια λεία, «μεταξένια» σάλτσα.
Σερβίρουμε με περισσότερη σάλτσα μανιταριών από το τηγάνι μας τελειώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ή άλλο φρέσκο βότανο της αρεσκείας μας.