Το καλοκαίρι του 2021, ο Ούγκο Απούτσο και ο Φλοριάνο Μπολετίνι πέρασαν μήνες διασχίζοντας ολόκληρη την Ιταλία προκειμένου να βρουν το… τέλειο ύφασμα.
Ωστόσο, οι προσπάθειές τους είχαν αποτέλεσμα πέντε μήνες αργότερα. Οι δυο άνδρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν έναν τόνο τρίχες ζώων. Οι γνώστες στην Ιταλία είπαν ότι ήταν καλύτερο ακόμη και από το πιο εκλεκτό κασμίρ. Αλλά δεν ήταν τρίχες προβάτων ή κατσικιών. Δεν ήταν καν vicuña, ένα από τα καλύτερα και πιο ακριβά υφάσματα στον κόσμο που χρησιμοποιούν κορυφαίοι οίκοι μόδας όπως ο ιταλικός οίκος Zegna.
Το Chiengora είναι νήμα ή μαλλί που προέρχεται από τρίχες σκύλου. Η τέχνη της μετατροπής του τριχώματος των σκύλων σε υφάσματα, παραμένει σε σχετική αφάνεια για δεκαετίες. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για να μετατραπεί η μοναδική ίνα – τρίχωμα σε ένα από τα καλύτερα και πιο ακριβά υφάσματα στον κόσμο. Ο όρος προέρχεται από την λέξη chien, που στα γαλλικά σημαίνει σκύλος, και το «gora», που προέρχεται από τη ράτσα ανγκόρα των κουνελιών και των κατσικιών των οποίων το τρίχωμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή υφασμάτων.
«Μόνο στη Γερμανία έχουμε κάθε χρόνο 1.600 τόνους τρίχες σκύλου που πετιούνται», δηλώνει χαρακτηριστικά, η Αν Κατρίν Σχόνροκ, μια πρωτοπόρος επιχειρηματίας chiengora. «Γιατί πετάμε αυτές τις υψηλής ποιότητας ίνες αντί να τις χρησιμοποιούμε ως βιώσιμο εναλλακτικό νήμα;»
Η ιδέα να μετατραπεί το τρίχωμα του σκύλου σε άνετα ρούχα χρονολογείται από χιλιετίες. Τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, έγιναν επίσης, τα πρώτα πλάσματα που ήταν πρόθυμα να καθίσουν αρκετή ώρα, υπομονετικά προκειμένου να καλλωπιστούν και να απαλλαγούν από το περιττό τρίχωμα. Η εκτροφή μικρών σκύλων για το τρίχωμά τους ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος του εμπορίου μεταξύ των λαών Salish της Βόρειας Αμερικής.
Όμως, η χρήση του τριχώματος σκύλων μειώθηκε καθώς τα πρόβατα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μαζικής παραγωγής έγιναν πιο κοινά. Για τους βορειοαμερικανούς υφαντουργούς, αυτό συνέβη γύρω στον 19ο αιώνα, καθώς οι Ευρωπαίοι εξερευνητές και έμποροι εισήγαγαν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.
Οι αποικίες που παράγουν βαμβάκι και μαλλί για κλωστοϋφαντουργεία σε όλο τον κόσμο έκαναν τη διαδικασία chiengora πολύ πιο ακριβή, σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες. Σήμερα, ωστόσο, η βιομηχανία της μόδας έχει γίνει σημαντικός καταναλωτής βασικών πόρων και συμβάλλει στη ρύπανση. Τα δημοφιλή υφάσματα όπως το βαμβάκι απαιτούν συνήθως τεράστιες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος υλικών όπως το μαλλί και το δέρμα έχει δεχθεί κριτική για την παραγωγή μεθανίου, το οποίο οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επενδύσεις στο κυνήγι εναλλακτικών υλικών
Η MycoWorks που υποστηρίζεται από την General Motors Co., η οποία μετατρέπει τα μανιτάρια σε απομίμηση δέρματος, λέγεται ότι συγκέντρωσε 187 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Modern Meadow προσπαθεί να δημιουργήσει ψεύτικο δέρμα μέσω κολλαγόνου. Ακόμη και τα υφάσματα από φύκια προσελκύουν την προσοχή επιστημόνων.
Αλλά η απάντηση θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό νοικοκυριών. Μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά αμερικανικά νοικοκυριά είχαν σκύλο, σε σύγκριση με το 38% το 2012. Η λογική είναι απλή. Πολλές ράτσες σκύλων αλλάζουν τρίχωμα δύο φορές το χρόνο και οι ιδιοκτήτες τους τα πηγαίνουν σε καλλωπιστές για περιποίηση ούτως ή άλλως.
Γιατί να πετάμε «στολίδια» όταν μπορεί να είναι τόσο πολύτιμα;
Η πιθανή υπεροχή του σκυλίσιου τριχώματος, είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, σε επιλεγμένους επιστήμονες υλικών. Μια έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας πριν από 20 χρόνια, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος αξιολογώντας 18 διαφορετικές ράτσες, καταλήγοντας ακόμη και τότε ότι «το chiengora μπορεί να αποδειχθεί μια κερδοφόρα και χρήσιμη ίνα».
Το τρίχωμα των σκύλων είναι πολύτιμο
Διαπιστώθηκε πως οι τρίχες των σκύλων ήταν τόσο ζεστές που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν κάλτσες για να αντιμετωπίσουν τους πιο κρύους χειμώνες και να βοηθήσουν ασθενείς με ρευματικές παθήσεις. Ανάλογα με τη ράτσα, το τρίχωμα των σκύλων μπορεί να είναι πιο σκληρό από τα μαλλιά της καμήλας – μια από τις πιο σκληρές ζωικές ίνες που συνήθως εκτρέφονται.
Μία από τις καλύτερες ράτσες θεωρείται η Lhasa apso. Οι σκύλοι είναι κοντοί, αλλά το τρίχωμά τους είναι μακρύ, με καλύτερη μόνωση. Το American Kennel Club προτείνει τα σκυλιά με μακριά υπόστρωμα, όπως το Chow Chow και το Bernese Mountain Dog. Τα Samoyed εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους χομπίστες για τα απαλά λευκά παλτά τους. Tα χειροποίητα νήματα Samoyed μπορούν να αποφέρουν 420 δολάρια το κιλό – υπερδιπλάσια τιμή από το εκλεκτό κασμίρ, το οποίο βραβεύεται από πολυτελή υφαντουργεία όπως το Loro Piana. Αυτό είναι ακόμα κάτω από τα 600 ευρώ (636 δολάρια) ανά κιλό που αναφέρεται στην έκδοση του 2022 του βιομηχανικού εγχειριδίου Fibers ως «τυπική τιμή» του chiengora. Ένα κιλό κασμίρ, συγκριτικά, κοστίζει από 40 έως 120 ευρώ.
Είναι πιθανόν ο αυξανόμενος αριθμός των σκύλων, αλλά και ο μεταβαλλόμενος ρόλος των σκύλων στις ζωές των ανθρώπων, που οδήγησαν στην αύξηση» του ενδιαφέροντος για το chiengora. Το μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, είναι η συγκέντρωση του σε κλίμακα. Ένα μείγμα από 75% Lhasa Apso και 25% πολυεστέρα είναι ένα ιδανικό κοκτέιλ μόνωσης και άνεσης. Αλλά ακόμη και αυτή η προσέγγιση εξαρτάται από την καλοσύνη των ξένων. Το συνεχές κυνήγι του για περισσότερα μαλλιά Lhasa apso έχει μετατρέψει κάθε βόλτα με το αυτοκίνητο σε μια εξερευνητική αποστολή.
Ο Μπολετίνι και ο Απούτσο εισήγαγαν το Chiengora Project τους στο διάσημο incubator Station F. Αργότερα το ίδιο έτος, συγχωνεύτηκαν με την εταιρεία της Σχόνροκ, Yarnsustain Schönrock Uhl, το 2021. Ενώ απέσπασε πωλήσεις και δημοσιότητα (και μάλιστα εμφανίστηκε στη γερμανική έκδοση του Shark Tank), υπέφερε από αδυναμία κλιμάκωσης. Έκλεισε τον Απρίλιο του 2023 και οι δρόμοι των δύο Ιταλών, αλλά η Σχόνροκ συνεχίζει να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει. Η προπώληση του βιβλίου της που περιγράφει λεπτομερώς τις καλύτερες ράτσες και μεθόδους για να μαζέψεις τα μαλλιά τους θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.