Χωρίς φόρο γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για κάθε γονέα για ακίνητα, μετρητά και μετοχές

Ημερομηνία:

Το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ  για γονικές δωρεές και παροχές ισχύει για ακίνητα, μετρητά και μετοχές .

PHILOXENIA

Το μέτρο ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου και δεν εφαρμόζεται στις κληρονομιές.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος  Βεσυρόπουλος, από 1η Οκτωβρίου 2021 αυξάνεται το αφορολόγητο ανά γονέα στα 800.000 ευρώ, μέτρο το οποίο αφορά όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους, παιδιά, παπούδες εγγόνια,  γονείς και σύμφωνο συμβίωσης) για κινητή και ακίνητη περιουσία μεταξύ των οποίων και χρηματικά ποσά και μετοχές.

Παραδείγματα

Για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Ετσι, για παράδειγμα, ένας πατέρας που θέλει να δώσει 200.000  ευρώ στο παιδί του σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ αν κάνει τη μεταβίβαση από την 1η Οκτωβρίου και μετά ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του υφυπουργού Οικονομικών για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα ο φόρος είναι 1.500 ευρώ και από τον Οκτώβριο μηδενίζεται.

Για δωρεά από παππού σε εγγονό ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ όπου σήμερα επιβάλλεται 16.500 ευρώ, από τον Οκτώβριο μηδενίζεται.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Παραλία Ακράτας: Αφροί και υποψία για απόβλητα στη θάλασσα – φωτο

Ανησυχία προκαλεί σε κατοίκους και επισκέπτες της παραλίας Ακράτας η...

Απαράδεκτη η εικόνα που αφήνουν πίσω τους ορισμένοι αλιείς στο Ρίο – φωτο

Απαράδεκτη η εικόνα που αφήνουν πίσω τους ορισμένοι αλιείς...

Δημοσκοπήσεις πριν από τη ΔΕΘ: Γιατί η ΝΔ βλέπει το «3 μπροστά» στα ποσοστά, μάχη για το 10,6% των αναποφάσιστων

Το καλοκαίρι πέρασε, οι δημοσκοπήσεις επέστρεψαν και η πολιτική τράπουλα βρέθηκε...

Νεκρός 27χρονος σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα, περίπου στις 19:20, στο Κορωπί,...