Χωρίς «φρένο» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία – Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των 72 δόσεων

Ημερομηνία:

Χωρίς «φρένο» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και αυτό προκαλεί προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της επικείμενης νέας έκτακτης ρύθμισης των 72 δόσεων. Σημειώνεται ότι τα συνολικά χρέη έφθασαν τα 114,5 δισ. ευρώ, στο τέλος του πρώτου διμήνου 2026.

Η εξέλιξη των συγκεκριμένων χρεών, αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των ενεργών ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να διαλέξουν την πιο συμφέρουσα οι φορολογούμενοι για να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, αλλά οι οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά και την αδυναμία να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους.

Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν με δόσεις τα χρέη τους, η πάγια ρύθμιση των 12 έως 48 δόσεων θεωρείται αποτελεσματική. Για όσους πραγματικά δεν έχουν να …πληρώσουν, όποια νέα ρύθμιση και αν έρθει δεν κάνει τη διαφορά αν μάλιστα δεν συνοδεύεται από ευνοϊκότερους όρους.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το πρώτο δίμηνο του 2026, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 2,136 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 8,98% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μόνο τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 931 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27,36%, ενώ τον Φεβρουάριο προστέθηκαν ακόμη 1,19 δισ. ευρώ στο «βουνό» των χρεών, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 114,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 113,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025, με το «πραγματικό» εισπράξιμο χρέος να ξεπερνά τα 79,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 3.681.752, παρουσιάζοντας οριακή αποκλιμάκωση σε σχέση με προηγούμενους μήνες.

Παλαιές οφειλές

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων καλείται να συγκρατήσει το κύμα των παλαιών οφειλών, δηλαδή αυτών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αλλά συνοδεύεται από αυστηρές «ρήτρες» για τους οφειλέτες, καθώς η ένταξη στο σχήμα προϋποθέτει την πλήρη τακτοποίηση όλων των νεότερων χρεών. Με άλλα λόγια, όσοι έχουν δημιουργήσει νέες οφειλές από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εντεύθεν, θα πρέπει είτε να τις εξοφλήσουν είτε να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Επιπλέον, η ρύθμιση δεν προβλέπει «κούρεμα» οφειλής, ενώ οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο που φθάνει το 5,84%, στοιχείο που λειτουργεί ανασταλτικά για μέρος των οφειλετών.

Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών 18,01% εντοπίζεται στο εύρος 10.000 με 100.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 19,23% για ποσά από 20.001 έως 50.000 ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται, σύμφωνα με το ERTNews, μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (16,73%) και αγγίζει το 19,22% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Κωμικοτραγικό περιστατικό σε κηδεία – Απαγόρευσαν την είσοδο στον νεκρό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τη δική της εκδοχή της δημοφιλούς ταινίας "Τρελό γουίκεντ...

Σε «κρίσιμη κατάσταση» το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου βρίσκεται πλέον...

Τι συμβαίνει στα παιδιά μετά τις γυναικοκτονίες;

Το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκε στη Δράμα η δεύτερη γυναικοκτονία μέσα...

Πυρά αντιπολίτευσης κατά του «PosoKanei»: Δεν λύνει την ακρίβεια, την επιβεβαιώνει

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης τονίζει...