Η ημέρα εκείνη δε θα αργήσει… που η Αρκτική θα μείνει χωρίς πάγο. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, το Τμήμα Ατμοσφαιρικών και Ωκεάνιων Επιστημών και το Ινστιτούτο Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπούλντερ, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Σύμφωνα με τα ευρήματα είναι πιθανό έως τα επόμενα τρία χρόνια οι πάγοι της Αρκτικής να λιώσουν, επιδρώντας στο οικοσύστημα της περιοχής αλλά και στο κλίμα όλου του πλανήτη.
Για πρώτη φορά, διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας μοντέλα κατάφερε να προβλέψει πότε η Αρκτική θα ζήσει την πρώτη της μέρα χωρίς πάγο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναμένεται πριν το 2030.
Πλέον είναι γνωστό ότι η παγοκάλυψη στην περιοχή περιορίζεται σημαντικά και ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού, με έρευνες να υπολογίζουν ότι το λιώσιμο των πάγων αυξάνεται με ρυθμό 13% ανά δεκαετία.
Όπως εξηγεί το WWF οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο στην Αρκτική, καθώς όταν οι πάγοι κι οι παγετώνες συρρικνώνονται και οι ωκεανοί θερμαίνονται, τα ωκεάνια ρεύματα μπορεί να διαταράξουν τα καιρικά πρότυπα παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, επηρεάζεται η αλιεία, αφού παρατηρείται μετατόπιση των πληθυσμών των ψαριών, ενώ καταγράφονται συχνότερα πλημμύρες και πολλά ζωικά είδη χάνουν τα ενδιαιτήματά τους.
Βέβαια, η Αλεξάντρα Γιαν από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κι εκ των συντακτών της μελέτης, επισημαίνει ότι «η πρώτη ημέρα χωρίς πάγο στην Αρκτική δεν θα αλλάξει δραματικά τα πράγματα». Θα δείξει, εντούτοις, «ότι με τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου έχουμε αλλάξει ριζικά ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποίο είναι ότι καλύπτεται από θαλάσσιο πάγο και χιόνι όλο τον χρόνο».
Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο όριο που καταγράφηκε φέτος ήταν 4,28 εκατ. τ. χλμ. – πάνω από το χαμηλότερο όλων των εποχών που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 -, με τους επιστήμονες να θεωρούν την Αρκτική χωρίς πάγο αν μειωθεί η παγοκάλυψη κάτω του ενός εκατ. τ.χλμ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ακολουθία ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να προκαλέσει το γρήγορο λιώσιμο δύο εκατ. τ. χλμ. ή και περισσότερου θαλάσσιου πάγου. Ένα ασυνήθιστα θερμό φθινόπωρο θα μπορούσε να αποδυναμώσει τους θαλάσσιους πάγους, ακολουθούμενο από έναν θερμό χειμώνα και άνοιξη στην Αρκτική που θα εμπόδιζε τον σχηματισμό νέων πάγων. Εάν η Αρκτική βίωνε μια τέτοια ακραία αύξηση της θερμοκρασίας για τρία ή περισσότερα συνεχόμενα έτη, η πρώτη ημέρα χωρίς πάγο θα μπορούσε να συμβεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2027.
Οι ειδικοί στην έρευνα τονίζουν ότι η πρώτη αυτή φορά θα είναι ένα γεγονός με υψηλή συμβολική σημασία, καθώς θα καταδείξει οπτικά την ικανότητα του ανθρώπου να αλλάξει ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Αρκτικού Ωκεανού: Από λευκός θα «βαφτεί» στα μπλε o Αρκτικός Ωκεανός.