Διευθέτηση μέχρι και σε 100 δόσεις των οφειλών των επιχειρήσεων στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), εισηγούνται προς την Κυβέρνηση παράγοντες της αγοράς. Όπως επισημαίνουν, μετά τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που θα επιτρέψει την αναβίωση των ρυθμίσεων 72, 100 και 120 δόσεων, επιβάλλεται να υιοθετηθεί και μια «γενναία» ρύθμιση για τα χρέη των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η εν λόγω πρόταση έρχεται από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, το οποίο επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές (προς τον ΕΦΚΑ) οι οποίες ανέρχονται σε 47,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Και εκτιμά πως «είναι προς το συμφέρον, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν σε πάγιες ρυθμίσεις, έως 100 δόσεις, αναλόγως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού».
Το Β.Ε.Α. τονίζει πως η θέση του, βασίζεται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου προβλέπεται ότι: οι οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να αναβιώσουν περίπου 230.000 ρυθμίσεις, εφόσον οι οφειλέτες αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μέσα από διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, παρέχει τη δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές. Υιοθετούνται ακόμη διευκολύνσεις για όσους χάνουν ρύθμιση, επειδή δεν εκπλήρωσαν άλλες υποχρεώσεις ή δημιούργησαν νέο ληξιπρόθεσμο χρέος.
Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Απριλίου και περιλαμβάνει πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τους όρους διατήρησης και αναβίωσης ρυθμίσεων οφειλών.
Πιο αναλυτικά, παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.
Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.
Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των ανωτέρω ρυθμίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η παραπάνω αναβίωση δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί με πράξη του Προϊσταμένου ΔΟΥ.