Χριστίνα Αλεξοπούλου: Επιστολή στον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τις εκκρεμότητες πληρωμών του προγράμματος Leader

Ημερομηνία:

Παρέμβαση στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή, πραγματοποίησε η τ. Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, σχετικά με τις εκκρεμότητες που καταγράφονται στην καταβολή πληρωμών έργων του προγράμματος LEADER.

PHILOXENIA

Στην επιστολή της, αναγνωρίζει τη σημασία της θεσμικής και επιχειρησιακής μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ για την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και του εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και των πληρωμών προς τους δικαιούχους. Ωστόσο, σημειώνει ότι, στο μεταβατικό αυτό στάδιο και ενώ οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις προβλεπόταν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις πληρωμές επενδύσεων του προγράμματος LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, τα οποία έχουν μεταφερθεί ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε επίπεδο Αχαΐας, οι εκκρεμότητες αφορούν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ και συνδέονται με ιδιωτικές και δημόσιες πράξεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή ολοκληρωθεί.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου σημειώνει ότι,  σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς και δικαιούχους των προγραμμάτων, οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν σημαντική πίεση σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φορείς, σε μια περίοδο όπου η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής περιφέρειας και των τοπικών οικονομιών προϋποθέτει συνέχεια της σταθερότητας και της συνέπειας στη χρηματοδοτική υποστήριξη.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι κατανοεί πλήρως το εύρος και τις απαιτήσεις της εν εξελίξει σημαντικής μεταρρύθμισης, καθώς και τον φόρτο προσαρμογής των αρμόδιων υπηρεσιών, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί η δυνατότητα επιτάχυνσης των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές πληρωμές προς τους δικαιούχους.

Τέλος, η κα. Αλεξοπούλου υπογραμμίζει ότι η έγκαιρη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών και των επενδυτών απέναντι στα αναπτυξιακά προγράμματα, όσο και στην ομαλή υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου.

 

 

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Μητσοτάκης: Το ενεργειακό τόξο από Αίγυπτο και Κύπρο μέχρι Γαλλία και Κόλπο – GREGY, GSI και οι επόμενες κινήσεις

Από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και το κυπριακό φυσικό αέριο μέχρι...

Πενέλοπε Κρουζ και Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί για όσα συμβαίνουν γύρω μας»

Τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν να εκφράζουν δημόσια...

ΣΟΚ: Σκοτώθηκε σε τροχαίο η 21χρονη Φαίη Δημητριάδου

Στη θλίψη βυθίστηκε ο κλασικός αθλητικός κόσμος στη χώρα...